Egipt: Zburzono budynek kościoła, ksiądz pobity do nieprzytomności

20 maja w Koum Al Farag, miejscowości niedaleko Aleksandrii, władze nakazały  zniszczyć budynek kościoła koptyjskiego.

Wierzący parafianie, którzy próbowali zapobiec temu wydarzeniu, zostali aresztowani. W tym samym czasie ekstremiści muzułmańscy do nieprzytomności pobili księdza.

Miejscowi chrześcijanie są oburzeni zaistniałą sytuacją, ponieważ władze złamały obowiązujące prawo. Jak dotąd w ich okręgu nie dochodziło do podobnych incydentów.

Nowy meczet zamiast kościoła

Powodem interwencji władz było oskarżenie, że wspólnota przeprowadziła nielegalne działania budowlane. W rzeczywistości 3.000 członków społeczności nie mieściło się w dotychczasowym kościele i dlatego na początku roku zdecydowali się na rozbudowę budynku.

W wywiadzie dla Open Doors diakon parafii Bishoy powiedział: „Zdecydowaliśmy się zbudować dwa dodatkowe piętra nad salą spotkań na zajęcia szkoły niedzielnej, co było zgodnie z prawem. Jak tylko rozpoczęliśmy prace budowlane, zaatakowali nas ekstremiści muzułmańscy. Na szczęście ten pierwszy atak został powstrzymany przez umiarkowanych muzułmanów w naszej wiosce”.

Jednak ekstremiści nie wycofali się i wkrótce potem rozpoczęli budowę meczetu na polu obok kościoła. „Jesteśmy przekonani, że był to ich wyraz protestu”, mówi Bishoy. „Nasze miasto ma już cztery meczety, a kolejny nie był tak naprawdę potrzebny. Co więcej, zbudowali go bez fundamentu”.
Wyburzenie kościoła

Prawnik gminy opisuje rozwój wydarzeń w następujący sposób: „Po powtarzających się napięciach między Koptami i muzułmanami, do których dochodziło w związku z rozbudową budynku kościoła, przewodniczący Rady Miasta Abu El Matamir wydał w sobotę 4 kwietnia 2020 r. decyzję o całkowitym zburzeniu budynku Koptyjskiego Kościoła Ortodoksyjnego […]. Decyzja o rozbiórce została poprzedzona trzema doniesieniami o naruszeniu kodeksu budowlanego, chociaż parter został zbudowany 15 lat wcześniej.

Ksiądz wraz z prawnikiem parafii udali się na spotkanie z przewodniczącym rady miejskiej i przedstawili pisemne pozwolenie na budowę kościoła. Przewodniczący zignorował dokumenty i wydał decyzję o zburzeniu zarówno kościoła, jak i meczetu.

20 maja 200 mężczyzn bez uprzedzenia rozpoczęło prace rozbiórkowe w obecności przewodniczącego rady miejskiej.

źródło: chrzescijanin.pl; Open Doors Polska

Prosimy, módl się za chrześcijan w Egipcie

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br.Waldemar Skworcz-Bednarski

Swoją pomocą finansową możesz realnie wpłynąć na los Chrześcijan w świecie.

WIĘCEJ INFORMACJI – TUTAJ