Według doniesień tłum muzułmańskich mieszkańców zaatakował domy i sklepy koptyjskich chrześcijan w egipskiej prowincji Minya w związku z plotkami, że pewien chrześcijanin zamieścił na Facebooku komentarz oczerniający islam.

zdjęcie: Żałobnicy niosą krzyże i maszerują po pogrzebie koptyjskich chrześcijan zabitych w piątek w Minya, Egipt, 26 maja 2017 r. | (Zdjęcie: Reuters / Mohamed Abd El Ghany)

Co najmniej jedna starsza kobieta trafiła do szpitala z powodu poparzeń, które odniosła podczas pożaru w jej domu po tym, jak grupy bliskie grupom islamistów użyły kamieni i koktajli Mołotowa, aby zaatakować koptyjską społeczność ortodoksyjną w al Barsha w czwartek, według Independent Catholic News .

Mężczyzna oskarżony o zamieszczenie komentarza przeciwko islamowi na swoim osobistym koncie na Facebooku powiedział, że jego strona została zhakowana.

Tłum próbował również zaatakować kościół Abou Sefin, gdzie kongregacja świętowała początek postu koptyjskiego, donosi brytyjska organizacja Christian Solidarity Worldwide , uznana przez ONZ, która działa w kilku krajach, pomagając prześladowanym społecznościom.

Podobno spalono także minibus należący do kościoła.

Wkrótce po ataku generał Osama Al Qadi, gubernator Minya, zwołał spotkanie z przywódcami wioski, aby złagodzić napięcia i uspokoić namiętności, donosi ICN. Al Qadi wezwał także duchowieństwo muzułmańskie do promowania współistnienia i tolerancji poprzez swoje kazania w meczetach.

„Pomimo tych apeli w mediach społecznościowych nadal rozprzestrzeniają się proklamacje, które wywołują sprzeciw i starcia między muzułmanami i koptyjskimi chrześcijanami, podżegając do nowych ataków na tle religijnym” – dodał ICN.

W tym roku znacznie wzrosła liczba osób aresztowanych pod zarzutem pogardy religijnej i bluźnierstwa  .

„Ten incydent musi zostać dokładnie zbadany, a osoby odpowiedzialne powinny zostać postawione przed wymiarem sprawiedliwości” – powiedział dyrektor generalny CSW, Scot Bower. „Należy również zająć się społeczną wrogością leżącą u podstaw niezgody na tle wyznaniowym, która ułatwia częste wybuchy przemocy na tym obszarze. Zachęcamy władze Egiptu do pozytywnej współpracy z organizacjami praw człowieka w celu promowania różnorodności religijnej i równości obywatelstwa poprzez zaangażowanie obywatelskie i edukację ”.

Według chrześcijańskiej grupy Open Doors USA, obserwującej prześladowania, Egipt jest 16.najgorszym prześladowcą chrześcijan na świecie.

„Wielu egipskich chrześcijan napotyka poważne przeszkody na drodze do życia w wierze” – zauważa. „Istnieją brutalne ataki, które pojawiają się na pierwszych stronach gazet na całym świecie, ale są też cichsze, bardziej subtelne formy przymusu, które obciążają egipskich wierzących. Zwłaszcza na obszarach wiejskich w północnym Egipcie chrześcijanie byli wypędzani ze wsi i poddawani przemocy ze strony tłumu oraz intensywnej presji rodzinnej i społecznej. Jest to jeszcze bardziej widoczne w przypadku chrześcijan nawróconych z islamu ”.

Według amerykańskiej grupy popierającej Solidarność Koptyjską, ograniczenia wolności słowa, wolności zgromadzeń i wolności prasy są dobrze udokumentowane od czasu dojścia do władzy prezydenta Abdela Fattaha al-Sisiego w 2014 roku.

„Miażdżenie politycznych dysydentów, więzienie dziennikarzy i cenzurowanie prasy są rzadko omawiane w związku z pozwoleniami na budowę kościołów, praktykami dyskryminacyjnymi i przemocą wobec Koptów w Egipcie” –  napisała na początku tego roku Amy Fallas z  The Tahrir Institute for Middle East Policy .

źródło: christianpost

Dzieci w Sudanie Południowym cierpią z powodu niedożywienia. Możesz pomóc!

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”