Egipt: przymusowe wysiedlenie chrześcijańskiej rodziny z wioski Hawarat (prowincja Fayoum)

24.08.2020 Egipt (International Christian Concern)

Według lokalnej prasy, egipscy urzędnicy zmusili chrześcijańską rodzinę koptyjską mieszkającą w wiosce Hawarat (prowincja Fayoum) do opuszczenia posiadłości i opuszczenia wioski.

Koptyjski mężczyzna na swoim motocyklu i przypadkowo przejechał córkę swojego muzułmańskiego sąsiada, zabijając ją. Ojciec dziewczynki przyznał, że incydent był przypadkowy i nie postawił zarzutu rodzinie chrześcijańskiej. Jednak burmistrz Hanni Snofar z prowincji Fayoum kontynuował spotkanie pojednania między rodzinami. Podczas spotkania nakazał rodzinie koptyjskiej sprzedać swój dobytek i opuścić wioskę.

Spotkania pojednawcze są powszechnie stosowane w Egipcie jako sposób rozwiązania tego, co poza systemem sądowniczym jest uważane za kwestię wyznaniową. W większości przypadków chrześcijanie są zmuszeni zrzec się części swoich praw, aby ułagodzić swoich muzułmańskich oskarżycieli. Niezwykłe w tej sytuacji jest to, że ojciec dziewczynki nie postawił zarzutów chrześcijaninowi. Powód, dla którego burmistrz nakazał wysiedlenie rodziny chrześcijańskiej, jest w tym kontekście niezwykłym krokiem, choć nie jest niczym niezwykłym w innych scenariuszach pojednania.

W sprawie wywiadów prosimy o kontakt z Olivią Miller, koordynatorem ds. Komunikacji: press@persecution.org.