Egipt: Atak koktajlem Mołotowa na Cerkiew prawosławną!

30.05.2020 Egipt (International Christian Concern)

W dniu 16 maja , nienazwany człowiek  cisnął koktajl Mołotowa w Cerkiew w północnej części miasta- Aleksandrii. Incydent nie spowodował żadnych strat ani szkód w kościele. Policja zidentyfikowała napastnika i aresztowała go.

Atakującym jest były pacjent w szpitalu zdrowia psychicznego w Egipcie. Prokuratura zleciła badanie lekarskie w celu ustalenia, czy sprawca może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za swoje czyny. Ataki na egipskich chrześcijan i ich świątynie kultu są często definiowane kategorią- niestabilność psychiczna, nawet w przypadku próby zabójstwa.

Chociaż w niektórych przypadkach może to być uzasadnione , najczęściej służy do ukrywania prześladowań.

Mimo, iż sprawa ta nie zakończyła się zniszczeniem, wciąż rzuca światło na prześladowania i nienawiść, z jakimi codziennie spotykają się egipscy chrześcijanie. Rząd wyraża uprzedzenia wobec chrześcijan, co zachęca szerszą społeczność narodową do robienia tego samego, co czasami prowadzi do zbezczeszczenia miejsc kultu.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.