Egipscy urzędnicy odmawiają pochówku chrześcijańskiego dziecka

21.08.2020 Egipt (International Christian Concern) – Lokalni urzędnicy egipscy w prowincji New Valley (Centrum Frafra) zmusili chrześcijan do usunięcia miejsca pochówku młodego chłopca pochowanego tam cztery dni wcześniej. Dziecko, Samer Mark Maher, zostało pochowane na kawałku ziemi za kościołem Mary Mina, zgodnie ze zwykłą praktyką. Gubernator stwierdził jednak, że nie ma pozwoleń i nakazał chrześcijanom wywieźć ciało w miejsce oddalone od muzułmanów.

Prawnik reprezentujący chrześcijan w tej sprawie powiedział lokalnym mediom: „Koptowie (chrześcijanie) nie mają oficjalnego miejsca, w którym mogliby pochować swoje ciała. Zwykle grzebali ciała w ziemi za kościołem. Najbliższa wioska, w której znajdują się pochówki koptyjskie, jest daleko, około 100 kilometrów od wioski zmarłego dziecka ”.

Kontynuuje: „(The) członkowie rady i administracja centralna są nieprzejednani. Chcą usunąć pochówki Koptów i przenieść wszystkie zwłoki Koptów w inne miejsce. Mimo że Koptowie mają wszystkie pozwolenia (od) cztery lata temu, otrzymali ziemię. ”

Władze Egiptu mają obowiązek zapewnić obywatelom miejsca pochówku. Ale ponieważ rząd jest islamski, a chrześcijan nie można chować na muzułmańskich cmentarzach, dyskryminacja po śmierci nie jest zjawiskiem niezwykłym. W kulturze egipskiej mówi się, że „pochówek jest ku czci zmarłych”. To, co zrobili miejscowi, usuwając chłopca po pogrzebie, było działaniem, które tylko zwiększyło ból rodziny. Ponieważ nie ma lokalnej alternatywy dla pochowania dziecka, ból jest podwójny.

źródło: persecution.org