„Dżihad łona”: raport o systematycznym uprowadzaniu chrześcijańskich dziewcząt w Egipcie

Chrześcijańska grupa strażników zwróciła uwagę na rozpowszechnioną praktykę uprowadzania i handlu koptyjskimi chrześcijanami i dziewczętami w Egipcie oraz na to, jak są one szczególnie narażone na wyzysk.

Solidarność Koptyjska powstała w 2010 roku i jest zaangażowana w osiągnięcie równych praw obywatelskich dla Koptów w Egipcie. W zeszły czwartek opublikowali raport „ Dżihad łona: handel kobietami i dziewczynami koptyjskimi w Egipcie-pdf ”.

Raport dowodzi, że „schwytanie i zniknięcie koptyjskich kobiet i nieletnich dziewcząt jest zmorą społeczności koptyjskiej w Egipcie, ale niewiele zrobiono, aby stawić czoła tej pladze przez egipskie lub zagraniczne rządy, organizacje pozarządowe lub organizacje międzynarodowe”.

„Chrześcijańskie dziewczęta są często celem muzułmańskich mężczyzn w krajach silnie islamskich, takich jak Egipt. Wiele z nich to sąsiedzi, którzy oczarowują zubożałe chrześcijańskie dziewczęta życzliwością i prezentami” – wyjaśnił Lane. „Przyciągnięte pięknym wyglądem i życzliwością młodych muzułmanów dziewczęta są odciągane od swoich rodzin w oparciu o puste obietnice bogactwa i udanego życia. Niektóre są gwałcone, co przynosi wstyd ich rodzinom. Widzą przejście na islam i małżeństwo jako jedyne wyjście ”.

Raport odnosi się również do braku działań rządu egipskiego i przeciwstawia się powszechnej wymówce rządu, by nie badać, na przykład twierdząc, że kobiety dobrowolnie opuściły swoje rodziny.

„Wiele lat temu słyszałem historię zubożałej chrześcijanki, która miała tylko jedną sukienkę do noszenia. Każdego dnia jadła tylko jeden posiłek złożony z ryżu i warzyw. Pewnego dnia przystojny, młody muzułmanin podarował jej sukienkę i zabrał ją na randce na posiłek w Kentucky Fried Chicken. Porwał dziewczynę, a ona nigdy nie wróciła do swojej rodziny ”- zauważył Lane.

„Istnieje wiele rodzin, które donoszą, że policja była albo współwinna porwania, albo przynajmniej została przekupiona za milczenie” – Według raportu.

Lane potwierdza, że ​​egipskie władze ignorują trudną sytuację tych koptyjskich chrześcijanek i ich rodzin.

„Chrześcijanie otrzymują niewielką pomoc od muzułmańskich organów ścigania – zwłaszcza w małych wioskach w Górnym Egipcie” – zauważył. „Spotkałem się z ojcem uprowadzonego 15-latka. Biedny chrześcijański robotnik rolniczy odkrył tożsamość porywacza i miejsce pobytu jego córki. Mężczyzna udał się na komisariat, aby zgłosić to, czego się dowiedział, i poprosił komendanta o pomoc uratuj jego córkę. Szef policji uderzył chrześcijańskiego robotnika w twarz i krzyknął: „Czy myślisz, że nie mam nic lepszego do roboty, jak poszukać twojej niewiernej córki!”.

Koptyjski Solidarności  raport został opracowany z wykorzystaniem informacji z egipskich mediów, koptyjskiej społeczności i duchowieństwa w Egipcie, a od członków rodzin kobiet dotkniętych. Zostanie on przekazany agencjom ONZ i amerykańskiemu Biuru ds. Handlu Osobami.

źródło: CBN.NEWS