Dziewczynka uratowana po tym jak żywcem pochowano ją na polu!

Nowonarodzona dziewczynka została uratowana przez zszokowanych mieszkańców po tym, jak znaleziono ją żywcem pochowaną na polu w Indiach.

Noworodek został pochowany na polu w Khatima, mieście w indyjskim stanie Uttarakhand, kiedy został zauważony przez robotnika.

Według doniesień robotnik zauważył twarz dziecka wystającą z ziemi wraz z prawą ręką i nogą. Uważa się, że została celowo pochowana żywcem.

Materiał wideo pokazuje, jak miejscowi i policja ratują dziecko z jej płytkiego grobu wśród korzeni, kamieni i ziemi. Dziecko jest pokryte błotem i nie wydaje się ruszać, ponieważ jest owinięte w szmatkę, aby zapewnić ciepło i ochronę.

Porzucona dziewczynka została przewieziona do szpitala i według doniesień jest teraz w stabilnym stanie.

Nie jest to odosobniony przypadek

To nie pierwszy przypadek znalezienia żywej dziewczynki.

W grudniu 2019 roku, podczas kopania grobu dla jeszcze urodzonego dziecka w krematorium w północnych Indiach, robotnicy odkryli trzydniową dziewczynę zawiniętą w materiał wewnątrz zapieczętowanego glinianego naczynia trzy stopy pod ziemią.

Podobnie, w styczniu ubiegłego roku, trzytygodniową dziewczynkę znaleziono żywcem pochowaną po tym, jak jej cichy płacz usłyszał miejscowy mieszkaniec Uttar Pradesh.

Aborcja selektywna ze względu na płeć jest szeroko rozpowszechniona

Dane spisowe z 2011 roku wykazały, że na każde 1000 chłopców przypadało 919 dziewcząt na dzieci w wieku do sześciu lat. Według Funduszu Ludnościowego Narodów Zjednoczonych (UNFPA) w niektórych północnych stanach wskaźnik ten wynosił zaledwie 830. Stosunek naturalny wynosi 105 100 chłopców do dziewczynek.

Pomimo zakazu aborcji selektywnej ze względu na płeć i prenatalnego wykrywania płci w 1994 r. Aborcja selektywna ze względu na płeć i dzieciobójstwo pozostają powszechną praktyką ze względu na kulturowe preferencje dla dzieci płci męskiej.

Niedawny raport rządu Indii wykazał również, że około 63 milionów kobiet „zaginęło” w populacji tego kraju.

źródło: liveaction.org

Dzieci w Sudanie Południowym cierpią z powodu niedożywienia. Możesz pomóc!

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”