Dwóch chrześcijańskich pastorów zaatakowanych w północno-wschodnich Indiach

10/06/2019 Washington DC (International Christian Concern)

9 maja Tirpan Oraon został brutalnie zaatakowany przez swojego młodszego brata, atak rzekomo zainicjowany przez radykalnych nacjonalistów hinduskich.

31 maja inny pastor został napadnięty podczas dystrybucji ulgi żywnościowej w związku z COVID-19. Oba incydenty miały miejsce w Jharkhand, stanie położonym w północno-wschodnich Indiach, gdzie chrześcijanie doświadczyli zwiększonej wrogości podczas pandemii COVID-19.

W 2005 r. Tirpan i jego rodzina przeszli na chrześcijaństwo. Od tego czasu rodzina stoi w obliczu stale rosnącego poziomu nękania i prześladowań ze strony lokalnych radykałów. W niedawnym wywiadzie dla International Christian Concern (ICC) syn Tirpana, Parameswar, opisał prześladowanie jego rodziny.

„ Trzymamy się z dala od wydarzeń towarzyskich w wiosce ”, powiedział Parameswar dla ICC. „ Wiele razy grożono nam i mówiono, że powinniśmy oprzeć się naszej wierze w Jezusa.

„ Przywódcy wsi powiedzieli nam również, że porzucając bogów wsi, nie mamy prawa do posiadania ziemi, którą uprawiamy ”, kontynuował Parameswar. „ Przez piętnaście lat była to trudna podróż. Ten ostatni atak na mojego ojca jest kolejną próbą wywierania na nas presji, byśmy zrezygnowali z naszej wiary.

Po odmowie wpłacenia pieniędzy na lokalny festiwal hinduski Tirpan został brutalnie pobity przez swojego młodszego brata 9 maja. W wyniku ataku biodro Tirpana zostało poważnie ranne.

„ Przez ostatnie dwa miesiące walczyłem z bólem ”, powiedział Tirpan dla ICC. „Nie mogę wstać samodzielnie, usiąść, a nawet dostać się do toalety. Ból nasila się z dnia na dzień.

Pomimo tych prześladowań Tirpan i jego rodzina pozostają wierni zaufaniu do Jezusa.

„ Mimo że powstają dla nas trudne okoliczności, mamy wewnętrzny spokój i radość podążając za Jezusem ”, powiedział Parameswar w ICC. „ Nigdy nie będziemy oglądać się za siebie i żałować naszej decyzji pójścia za Jezusem.

31 maja pastor Jaiwant Tirkey, niezależny pastor ze wsi New Hulhnda, został również zaatakowany przez radykalnych nacjonalistów hinduskich. Według pastora Tirkeya radykałowie oskarżyli go o naruszenie blokady COVID-19 w celu uzasadnienia ataku.

„ Otworzyliśmy kościół, ponieważ chcieliśmy wykorzystać lokal do przygotowania posiłków dla pracowników migrujących ”, powiedział pastor Tirkey ICC. „ Byłem tam wraz z kilkoma innymi wolontariuszami przygotowującymi i serwującymi śniadanie, kiedy nagle mężczyzna z żelaznym prętem kopnął w bramę.

„ Krzyczał i zaatakował mnie ”, kontynuował pastor Tirkey. „ Ledwo uniknąłem śmiertelnego ciosu w głowę, który wylądowałby między szczęką a uchem.

Historycznie Jharkhand był znany jako cmentarz misji w Indiach. Niestety wydaje się, że ta reputacja nadal ma znaczenie, nawet wśród pandemii COVID-19.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org