Diabelskie praktyki ISIS. Zanurzali więźniów w kwasie azotowym

Z doniesień brytyjskich mediów wynika, że dżihadyści z tzw. Państwa Islamskiego w wyjątkowo brutalny sposób traktują tych, którzy są podejrzewani o szpiegostwo. Terroryści mieli zabić 25 mężczyzn poprzez zanurzenie ich w żrącym kwasie azotowym.

Do egzekucji miało dojść w Mosulu. Ofiary dżihadystów miały zostać związane i spuszczone do specjalnej beczki, w której znajdował się kwas azotowy. Ciała więźniów trzymano w niej tak długo, aż uległy całkowitemu rozpuszczeniu. Kwas azotowy jest bowiem żrącą substancją, która jest używana przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym m.in. do czyszczenia maszyn przemysłowych i jako utleniacz do paliw. Substancja ta jest silnie toksyczna. Źródło, na które powołuje się brytyjska prasa twierdzi, że w ten sposób zostało zamordowanych 25 osób. Z informacji brytyjskich mediów wynika, że ostatni raz tego typu metoda została zastosowana w Iraku wobec mężczyzn podejrzanych o szpiegostwo.

Nie było to pierwsze działanie władz tzw. Państwa Islamskiego przeciwko swoim bojownikom. Z ujawnionych wewnętrznych dokumentów IS wynika, że organizacja miała problemy finansowe i obniżała pensje swoim żołnierzom. Powodem problemów finansowych Państwa Islamskiego były m.in. bombardowania Amerykanów oraz ofensywa lądowa Kurdów i Irakijczyków.  IS straciło cenne złoża, jedną czwartą terytorium oraz jedną trzecią populacji. Zmniejszyła się liczba zagranicznych bojowników organizacji. Wynagrodzenie żołnierzy miało spaść o połowę – z 500 do 250 dolarów.

źródło: wprost.pl

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

200392137-001

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”