Czterech wenezuelskich chrześcijan zaatakowanych nożami i kijami i zmuszonych do jedzenia kartek Biblii

Czterej chrześcijańscy mężczyźni zaczynają zdrowieć po przerażającej próbie

Czterech chrześcijan zostało zaatakowanych nożami i kijami i zmuszonych do jedzenia kartek Biblii w niedawnym, szokującym incydencie w Wenezueli. Miało to miejsce w Libertador, mieście w stanie Mérida. Uważa się, że sprawcy sprzeciwiają się pracy Restoration House, prowadzonemu przez Kościół programowi rehabilitacji odwykowej, do którego przystąpiły cztery ofiary.

W Ameryce Łacińskiej nielegalna działalność gangów narkotykowych jest zagrożona przez kościoły, które odstraszają ludzi od przestępczości. Może to prowadzić do sprzeciwu wobec chrześcijan i może wyjaśniać ten ostatni incydent w Wenezueli.

Opozycja i groźby pojawiły się w ciągu tygodni prowadzących do ataku

Czterech mężczyzn było w domu, gdy ośmiu zakapturzonych mężczyzn włamało się i zaczęło rzucać na nich przekleństwami. Grupa zniszczyła dom, poraniła mężczyzn iksami i zmusiła ich do zjedzenia stronic Biblii. „Przestępcy zakryli nam twarze i zaczęli nas bić i dźgać” – relacjonuje jedna z ofiar.

Pastor Dugarte, który wraz z żoną założył Restoration House, mówi, że groźby dotyczące domu były stawiane przed atakiem. „Tygodnie przed atakiem, w środku spotkania omawiającego kwestie sąsiedztwa, dwóch mężczyzn powiedziało, że zamierzają zakończyć Restoration House, ponieważ nie zgadzają się z tego typu programem” – relacjonuje.

Aby uspokoić sąsiadów, pastor Dugarte uzgodnił z radą sąsiedzką zmniejszenie liczby beneficjentów domu z dziesięciu do sześciu mężczyzn. Jednak obaj mężczyźni nadal nie zgadzali się z programem. Kilka dni przed incydentem napastnicy poprosili pastora Dugarte o listę osób w ośrodku rehabilitacyjnym, ale pastor im odmówił.

Dokładne szczegóły dotyczące motywu i charakteru ataku nie są jasne

Czterech mężczyzn zostało wypisanych ze szpitala. Jeden z nich pozostaje w szczególnie złym stanie zdrowia, z urazami płuc i głowy oraz dwoma złamanymi żebrami. Dwóch innych ma nogi i ręce w gipsie.

Chociaż sprzeciw wobec centrum prawdopodobnie skłonił do ataku, są pytania do pastora Dugarte i innych pastorów w mieście, co kryje się za tą wrogością i co kierowało szczegółami ataku: Dlaczego na ich skórze zaznaczono litery X? Dlaczego ambona została zniszczona? Dlaczego czterej mężczyźni zostali zmuszeni do zjedzenia stron Biblii? I dlaczego padły przekleństwa przeciwko nim i przeciwko Bogu?

Pastor Dugarte – który złożył skargę przeciwko dwóm mężczyznom z sąsiedzkiego spotkania, którzy, jak sądzi, kierowali atakiem – mówi, że będzie kontynuował program odbudowy na czas, chociaż zdaje sobie sprawę, że ataki mogą się powtórzyć. Biorąc pod uwagę trwające zagrożenie, ofiary i pastor mieszkają obecnie w alternatywnym miejscu zamieszkania.

Wenezuela liczy 28,6 miliona mieszkańców i jest w większości wyznania rzymskokatolickiego (96%). Około dwóch procent to protestanci. Wenezuela nie znajduje się na liście Top 50 World Watch List, co pokazuje, jak niezwykły jest ten rodzaj ataku na chrześcijan w tym kraju – chociaż prześladowania chrześcijan w innych częściach Ameryki Łacińskiej nasilają się.

źródło: christiannews.net

Dzieci Afryki w obliczu głodu

PAP/EPA/ERIC FEFERBERG
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

(AP Photo / Farah Abdi Warsameh)

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowaludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają odczasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu krajspustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanejwcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Falaniszczyła wszystko na swojej drodzezmuszającludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie.Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywnościna rynku i wzrost jejcen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

PAP/EPA/ERIC FEFERBERG

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)