Nigeryjska organizacja społeczeństwa obywatelskiego szacuje, że około 620 chrześcijan zostało zabitych, a setki domów, a także kościoły, zostały uszkodzone w Nigerii od początku roku, gdy ataki prowadzone przez radykałów Fulani i terrorystów islamskich trwają.

Międzynarodowa organizacja na rzecz wolności obywatelskich i praworządności z siedzibą w Anambrze, której przewodniczy Christian Emeka Umeagbalasi, wydała oświadczenie podkreślające wpływ okrucieństw popełnianych przez terrorystów w Nigerii do 2020 r.

Raport, oparty na dniach badań kryminalistycznych, ostrzega, że ​​wojujący pasterze Fulani przemierzający wiejskie państwa środkowego pasa i terroryści powiązani z Boko Haram i prowincją Islamskiego Państwa Afryki Zachodniej w północno-wschodnim regionie Nigerii „nasilili przemoc antychrześcijańską”.
Grupa donosi o zabiciu „nie mniej niż 620 bezbronnych chrześcijan i bezmyślnego podpalenia lub zniszczenia ich centrów kultu i nauki” w 2020 r.

Według oświadczenia, radykałowie Fulani są odpowiedzialni za zabicie ponad 470 osób w ciągu pierwszych czterech i pół miesiąca 2020 roku. Grupa informuje, że Fulani zabił 140 chrześcijan od początku kwietnia do 14 maja.

Organizacja oświadczyła w marcowym oświadczeniu, że co najmniej 350 chrześcijan zostało zabitych w styczniu i lutym, a radykalne ataki Fulani w środkowym pasie Nigerii spowodowały 250 zgonów, a terroryści Boko Haram od 50 do 100 zabójstw.
Ponadto grupa poinformowała, że od czerwca 2015 r. W Nigerii zabito od 11 500 do 12 000 chrześcijan. Według Intersociety radykalni pasterze byli odpowiedzialni za zabicie ponad 7400 chrześcijan, a grupy Boko Haram dopuściły się 4000 zabójstw.

Podczas gdy konflikty między pasterzami Fulani a głównie chrześcijańskimi społecznościami rolniczymi w bogatych w rolnictwo stanach Środkowego Pasa istnieją od dziesięcioleci, zwolennicy ostrzegają, że ataki Fulani w ostatnich latach wzrosły zarówno intensywnością, jak i ilością.
Fulani są często uzbrojeni w broń palną podczas nocnych ataków na śpiące wioski rolnicze. W rezultacie wiele społeczności rolniczych zostało zepchniętych ze swoich ziem.

– do końca 2020 r. Nie mniej niż 32 000 chrześcijan zostanie zabitych w Nigerii przez połączone radykały Boko Haram i Fulani od 2009 r.

„Zabójstwa obejmowały lata 2009–2020, przy czym prognozowane liczby dla Boko Haram i jej oddziałów ISWAP i pasterzy dżihadystów Fulani w nadchodzących siedmiu miesiącach i połowie 2020 r.”, Wyjaśnia raport.
Odkrycia Intersociety pojawiają się, gdy Biuro Narodów Zjednoczonych ds. Koordynacji Spraw Humanitarnych oszacowało w ubiegłym roku, że od 2009 r. Co najmniej 27 000 osób zostało zabitych w wyniku konfliktu Boko Haram w północno-wschodniej Nigerii.

„Jest to średnio 1000 zgonów chrześcijan rocznie”, donosi Intersociety. „ bojownicy dżihadystów Fulani dopuścili się  9 000 mordów  chrześcijan, czyli 1500 zgonów rocznie [od stycznia 2015 r. Do końca grudnia 2020 r.]”.
„Ostatecznie poganiacze dżihadystów Fulani musieli wziąć pod uwagę całkowitą liczbę zgonów chrześcijan wynoszącą 15 000 w ciągu 11 lat”, ocenia Intersociety.

Organizacja twierdzi również, że większość zabitych przez Boko Haram od stycznia 2015 r. Do grudnia 2019 r. – około 60% – to chrześcijanie, a wszyscy zabici przez radykałów Fulani w tym okresie to chrześcijanie.
W ubiegłym tygodniu podejrzani radykałowie Fulani przeprowadzili serię ataków w Kajuru, w stanie Kaduna, zabijając ponad 20 osób i raniąc kilka innych osób.

„Od czasu COVID-19 w dniu 25 marca pasterze Fulani zabili 38 osób z Południowej Kaduna” – powiedział Alheri Magaji, mieszkaniec Kajuru, który prowadzi non-profit Resilient Aid and Dialogue Initiative.

Oprócz zabójstw, miliony w Nigerii zostały wysiedlone ze swoich domów i gospodarstw z powodu przemocy na północnym wschodzie i środkowym pasie. Podczas gdy niektórzy powrócili, wielu nadal jest bezdomnych bez harmonogramu, kiedy mogą wrócić do swoich gospodarstw i domów.

Nigeria jest 12. najgorszym krajem na świecie, jeśli chodzi o prześladowania chrześcijan na liście obserwacyjnej Open Doors USA w 2020 roku . Według Open Doors Nigeria jest jednym z najbardziej brutalnych krajów na świecie dla chrześcijan.

Nigeria została dodana do „specjalnej listy obserwacyjnej” Departamentu Stanu USA krajów, które po raz pierwszy w grudniu zezwalają na poważne naruszenia wolności religijnej lub tolerują je.

„To niebezpieczna sytuacja w zbyt wielu częściach Nigerii”, powiedział wtedy reporterowi ambasador USA ds. Międzynarodowej wolności religijnej Sam Brownback. „Rząd albo nie był chętny, albo był nieskuteczny w swojej reakcji i przemoc wciąż rośnie. ”

Międzynarodowe grupy popierające zgłosiły również obawy, że przemoc wobec chrześcijan w Nigerii osiągnęła poziom ludobójstwa.

źródło: christianpost.com