Cicha rzeź Nigerii trwa! Zamordowano 12 chrześcijan, porwano kobiety i dzieci!

JOS , Nigeria  ( Morning Star News ) – islamscy ekstremistyczni bojownicy w północno-wschodniej Nigerii zaatakowali w niedzielę rano (1 listopada) w większości chrześcijańską wioskę niedaleko Chibok w stanie Borno, zabijając 12 chrześcijan i porywając kobiety i dzieci, podają źródła.

W Takulashi, mniej niż 10 mil od Chibok, gdzie powstańcy Boko Haram porwali 276 chrześcijańskich dziewcząt w 2014 roku, napastnicy przybyli z bronią automatyczną na sześciu ciężarówkach z bronią i trzema ciężkimi pojazdami i zastrzelili każdego w zasięgu wzroku, powiedział mieszkaniec regionu Ishaku Musa.

„Spalili także domy i zrabowali żywność z naszych domów”, powiedział Musa w wiadomości SMS dla Morning Star News. „Pod koniec strzelanin i grabieży, które trwały około dwóch godzin, 12 osób ze społeczności zostało zabitych, trzy kobiety zostały porwane, a także czworo dzieci zostało porwanych przez napastników z Boko Haram”.

Wśród zabitych był pastor kościoła. Mieszkańcy wiosek podejrzewali, że napastnicy byli bojownikami Boko Haram, która stara się narzucić szariat (prawo islamskie) w całej Nigerii, ponieważ ugrupowanie jest znane z atakowania wiosek i wspólnot chrześcijańskich, podczas gdy grupa uciekinierów Boko Haram, prowincja Islamic State West Africa ( ISWAP), zwykle atakuje instalacje wojskowe.

Terroryści zaatakowali wioskę około godziny 9 rano, kiedy odbywały się nabożeństwa, powiedział Musa.

Wielebny Zakariya Musa z Kościoła Braci w Nigerii ( Ekklesiyar Yan’uwa a Nigeria , EYN) powiedział, że dziewięć z 12 zabitych osób było członkami jego kościoła, a jeden z trzech innych zabitych był pastorem wiejskiego kościoła Chrystusa w narodach (COCIN). Nazwał pozostałe dwie osoby zabite jako „vigilantes”, obrońców, którzy pochodzili ze wspólnoty chrześcijańskiej.

źródło: morningstarnews.org

Klęska głodu nadal zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”