Chrześcijańscy przywódcy szukają sprawiedliwości po zabójstwie pastora w stanie Pendżab w Indiach

03/08/2020 Indie

Według UCA News, chrześcijańscy przywódcy w Indiach wezwali do dalszego śledztwa w sprawie ataku na Balwinder Bagicha, protestanckiego pastora, którego znaleziono śmiertelnie rannego na drodze w dystrykcie Ferozepur stanu Pendżab w Indiach. Później tego dnia, 27 lipca, pastor Bagicha zmarł w wyniku odniesionych ran podczas ataku.

Policja początkowo zarejestrowała śmierć jako „ przypadkową ”. Jednak Hanook Bhatti, chrześcijański przywódca z Pendżabu, powiedział UCA News: „ To nie był przypadek; jest to oczywisty przypadek morderstwa z  premedytacją.

„ Osobiście odwiedziłem miejsce, w którym znaleziono pastora wraz z policją ” – powiedział Bhatti dla UCA News. „ Znaleźliśmy tam  aadhar  (indyjski dowód tożsamości) i ślady więcej niż jednej osoby, co wskazuje, że pastor toczył bójkę.

James Masih, inny przywódca chrześcijański, zobaczył ciało i powiedział do UCA News: „ Była tylko jedna katastrofalna rana z tyłu głowy. Wyglądało to jak potężny cios z ostrej broni, który doprowadził do jego śmierci.

Rodzina pastora Bagicha podobno obawia się wywierania na policję nacisku na dalsze śledztwo w sprawie zabójstwa. Jednak przywódcy chrześcijańscy powiedzieli, że próbują zebrać poparcie, aby otworzyć sprawę w oparciu o poprzednie śledztwo w sprawie morderstwa.

W 2020 roku co najmniej pięciu chrześcijan zostało zamordowanych za wiarę w Indiach. Odnotowano inne zabójstwa, ale motywy religijne sprawców nie zostały jeszcze potwierdzone. Gdyby pastor Bagicha został zamordowany za wiarę, byłby szóstym chrześcijaninem w Indiach, który został zabity za wiarę w tym roku.

źródło: persecution.org ; (więcej informacji – tutaj)

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

źródło: fundacja-fileo.pl