49-letnia kobieta została napadnięta przez lokalne władze po tym, jak odmówiła wyrzeczenia się wiary w Jezusa Chrystusa.

5 maja 2020 roku władze odwiedziły Dinh i powiedziały jej, że pomogą jej podczas pandemii koronawirusa, jeśli podpisze oświadczenie o wyrzeczeniu się wiary.

Kiedy Dinh odmówiła podpisania dokumentu, urzędnik chwycił z kuchni czajnik wrzącej wody i wylał go na jej nogi. Dinh trafiła do szpitala, ale ponieważ jej rodzina jest bardzo biedna, nie mogli zapłacić za jej leczenie.

A ponieważ jest chrześcijanką, nie miała ubezpieczenia zdrowotnego.

Organizacja chrześcijańska VOM zapewniła pomoc.

„Jestem bardzo szczęśliwa i wdzięczna Bogu za wasze serce miłości” – napisała Dinh. „Proszę, pamiętajcie o mnie w swoich modlitwach”.

PRZEGLĄD:

Wietnam ma represyjny rząd komunistyczny, który aktywnie prześladuje chrześcijan. Chociaż chrześcijaństwo jest legalne, rząd nadal postrzega je jako zagrożenie. Mniejszościowe grupy plemienne, takie jak Hmong, zazwyczaj spotykają się z najbardziej brutalnymi i surowymi formami prześladowań. Kościoły wciąż się rozwijają pomimo prześladowań.

GŁÓWNE RELIGIE:

Większość Wietnamczyków praktykuje kult przodków, który często łączy się z buddyzmem.

PRZEŚLADOWCA:

Władze lokalne prześladują chrześcijan na obszarach wiejskich, a nawróceni chrześcijanie są również prześladowani przez członków rodzin.

źródło: VOM