Chrześcijanin w Algierii skazany na więzienie za przyjmowanie darowizn w celu drukowania Biblii

Sędzia w Algierii w czwartek (8 lipca) skazał chrześcijanina na sześć miesięcy więzienia i grzywnę w wysokości 100 000 dinarów (740 USD) za rzekome przyjmowanie nieautoryzowanych darowizn w celu “szerzenia chrześcijaństwa”.

Ahmed Beghal (imię zmienione ze względów bezpieczeństwa) otrzymał wyrok na rozprawie sądowej w Khemis Meliana, w prowincji Ain-Defla, około 145 kilometrów (90 mil) na południowy zachód od Algieru. Zaprzecza oskarżeniu i twierdzi, że związane z nim zarzuty – rozpowszechnianie Biblii, drukowanie i rozpowszechnianie literatury chrześcijańskiej, a tym samym „wstrząsanie wiarą muzułmanina” – również są fałszywe.

„Oskarżenia zostały wniesione przeciwko mnie przez Żandarmerię Narodową w sfałszowanym raporcie”, powiedział Beghal Morning Star News, dodając, że cierpi emocjonalnie „z powodu tej niesprawiedliwości i pułapek ze strony własnej rodziny, społeczeństwa, sądu.”

Żona i dzieci Beghala  opuściły go w 2017 roku z  powodu jego nawrócenia na chrześcijaństwo.

„Przechodzę przez bardzo trudny etap w tych okolicznościach i bezpośrednich prześladowaniach publicznych” – powiedział Beghal. „W moim życiu osobistym i społecznym jest niesprawiedliwość wobec mnie”.

Policja zatrzymała Beghala 17 kwietnia bez powodu, mówiąc mu tylko, że „krąży o tobie wiele plotek i oskarżeń – wydaje się, że jesteś bardzo aktywny” – twierdzi Beghal.

Po przesłuchaniu przez funkcjonariuszy zabrali go do jego domu, aby go przeszukać.

Oskarżenia zostały oparte na algierskiej ustawie z 2006 r. regulującej kult niemuzułmański, znanej jako ustawa 03/06, która kryminalizuje wszelkie działania „mające na celu podważenie wiary muzułmanina”. Kara może wynosić od dwóch do pięciu lat więzienia i grzywny w wysokości od 500 000 do 1 miliona dinarów algierskich (od 3 745 do 7 490 USD).

Islam jest religią państwową w 99 procentowym kraju muzułmańskim. Od 2000 roku tysiące algierskich muzułmanów uwierzyło w Chrystusa. Algierscy urzędnicy szacują liczbę chrześcijan na 50 000, ale inni twierdzą, że może to być dwa razy więcej.

źródło: morningstarnews

„SUDAN POŁUDNIOWY – PRZEMILCZANE

Dziecko z sudańskich gór Nuba wykazuje oznaki poważnego niedożywienia w ośrodku żywieniowym w obozie dla uchodźców Yida w Sudanie Południowym.

CIERPIENIE”GŁÓD DOTYKA 60 PROCENT POPULACJI

Sytuacja w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w Sudanie Południowym osiągnęła poziom kryzysowy i konieczne są działania na większą skalę.

Zgodnie z prognozami Zintegrowanej Klasyfikacji Faz Bezpieczeństwa Żywnościowego (IPC), szacuje się, że 5,8 mln osób (48% populacji) doświadczyło kryzysowego poziomu braku bezpieczeństwa żywnościowego (faza 3 IPC) lub gorzej – liczba ta ma wzrosnąć do 7,2 mln (60 procent populacji) podczas trwającego chudego sezonu od kwietnia do lipca 2021 r.

60,5 proc. mieszkańców Sudanu Południowego to chrześcijanie z czego niemal 40 proc. to katolicy, a 20,7 proc. stanowią protestanci (anglikanie, baptyści i zielonoświątkowcy). Wielu z nich musi emigrować. Po długotrwałej suszy mamy teraz katastrofalną powódź, brak żywności, brak domów. To co zostało odbudowane po wojnie teraz zostało zniszczone przez powódź. Prezydent ogłosił w kraju klęskę żywiołową. Jak podają międzynarodowe organizacje z ok. 13 mln mieszkańców, ok. 7 mln potrzebuje natychmiastowej pomocy – żywność, leki, woda pitna bo prawie 60 proc. ludności nie ma dostępu do czystej wody.

Korzystają z wody po powodzi w której topiły się zwierzęta, której używają do wody higieny co owocuje chorobami takimi jak malaria, czy dur brzuszny.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodze, zmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Niestety nie mają dostępu do innej wody – zwrócił uwagę Dyrektor Polskiej Sekcji Papieskiego Stowarzyszenia ‘Pomoc Kościołowi w Potrzebie ks. Waldemar Cisło. Zdaniem duchownego najcenniejszą rzeczą którą możemy ofiarować mieszkańcom Sudanu to modlitwa i wsparcie materialne.

– Wszędzie mamy swoje struktury więc jest nam najłatwiej dotrzeć z pomocą. Pomagamy na miejscu poprzez księży, parafie, zaufanych ludzi tak, że ta pomoc dociera do najbardziej potrzebujących – zapewnił ks. Cisło.

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Masowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

Przypominamy o obywatelach i obywatelkach tego kraju, zwłaszcza tych najmłodszych, apelując o konkretną dla nich pomoc.

• 9 lipca 2011 r. Sudan Południowy po dekadach przemocy i konfliktów ogłosił niepodległość jako najmłodszy naród na świecie
  • Brutalny konflikt wybuchł pod koniec 2013 roku. Ponad 2,2 miliona ludzi zostało zmuszonych do ucieczki, głównie do krajów regionu: Etiopii, Sudanu i Ugandy.  Kolejne 1,6 mln uciekało w obrębie kraju
  • Dziś obywatele Sudanu Południowego są dziś jedną z 5 najliczniejszych na świecie społeczności, którzy są uchodźcami (obok Syrii czy Afganistanu)
  • To także  jeden z krajów w najgorszej sytuacji żywnościowej na globie (brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyczy 60% populacji)

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone.

Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej