Od lewej do prawej: pastor Ram Niwas, jego żona Pinky i członek lokalnego kościoła Narender

Pastor i jego żona zostali ciężko ranni po tym, jak zostali zaatakowani podczas modlitwy w swoim domu 22 kwietnia w Sitamarhi w indyjskim stanie Bihar.

Według pastora Ram Niwasa, jego czterej bracia i inny wieśniak, którzy są zwolennikami Bajrang Dal (bojowego skrzydła hinduskiej organizacji nacjonalistycznej Vishwa Hindu Parishad), podczas modlitwy włamali się do ich posiadłości i zaczęli ich bić. Członek kościoła imieniem Narender, który udał się do domu pary na modlitwę, przyszedł z pomocą parze, podczas gdy pozostały tłum z Bajrang Dal stał przed domem.

Ramię pastora Niwasa zostało złamane podczas ataku, a jego żona Pinky doznała poważnych obrażeń głowy, które wymagały pomocy lekarskiej. Narender został również ciężko ranny i został przewieziony do szpitala Muzaffarpur na leczenie. Atak został zarejestrowany na CCTV zainstalowanym w domu pastora, ale kamera nagrywająca i wideo została skonfiskowana i przekazana lokalnemu liderowi Bharatiya Janata Party, Arunowi Singhowi.

Według lokalnego źródła pastor Niwas był przez jakiś czas celem grupy bojowników i został oskarżony o dokonywanie nawróceń i zmuszanie ludzi do spożywania wołowiny (krowy są święte dla Hindusów).

Pastor, który jest niepełnosprawny z powodu wypadku w dzieciństwie, od sześciu lat pracuje wśród kasty planowej w Sitamahri w ramach swojej chrześcijańskiej posługi. W wyniku swojej pracy od 2018 r. Otrzymywał groźby od hinduskich nacjonalistycznych grup pod dowództwem Rashtriya Swayamesevak Sangh (RSS), w tym jeden incydent, w którym został ostrzeżony, że „jeśli chcesz tu zostać, ty i wszyscy ci którego nawróciliście na chrześcijaństwo, musi się nawrócić i przejść rytuały ceremonii ghar wapsi ”.

W 2020 roku 20-osobowy tłum należący do Bajrang Dal próbował zaatakować pastora Niwasa. Pastor podobno złożył skargę, ale policja nie podjęła żadnych działań i na podstawie art. 156 ust. 3 kodeksu postępowania karnego (CPC) złożono kolejną skargę, wymagającą zbadania sprawy. Mimo to lokalne źródło poinformowało CSW, że sprawa pozostaje nierozwiązana.

Założyciel CSW, prezes Mervyn Thomas, powiedział: „Nasze najgłębsze współczucie kierujemy do tej pary, która została zaatakowana po prostu za praktykowanie swojej wiary. Państwo indyjskie musi zapewnić wszystkim obywatelom odpowiednią ochronę na mocy prawa i jest głęboko niepokojące, że władze nie zareagowały na wcześniejsze groźby skierowane przeciwko pastorowi Niwasowi, co pozwoliło kontynuować kampanię strachu i zastraszania przeciwko niemu. Wzywamy lokalne władze do poważnego potraktowania tej sprawy i pilnego zbadania sprawy, gwarantując, że sprawcy tego ataku odpowiedzą za swoje zbrodnie ”.

źródło: csw

Numer konta

FILEO-FUNDACJA NIOSĄCA POMOC OFIAROM PRZEMOCY KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół”