Chrześcijanie w południowych Indiach brutalnie zaatakowani za zorganizowanie spotkania modlitewnego

13/11/2020 Indie – 4 listopada pięciu chrześcijan zostało brutalnie zaatakowanych przez radykalnych hinduskich nacjonalistów w dzielnicy Meerpet w Hyderabad w Indiach. Atak spowodował, że chrześcijańskie ofiary odniosły liczne obrażenia.

Według pastora Stevena Hanoka, 50-letnia chrześcijanka imieniem Sadhya zaprosiła kilku członków kościoła, w tym pastora Hanoka, na spotkanie modlitewne w swoim domu 4 listopada. Przed spotkaniem Sadhya otrzymała pozwolenie od swojego hinduskiego wynajmujący do przeprowadzenia spotkania w jej domu. Jednak pastor Hanok podejrzewa, że ​​właściciel powiedział lokalnym nacjonalistom o spotkaniu modlitewnym.

Około południa, zaledwie kilka minut po tym, jak chrześcijanie zebrali się w domu Sadhyi, 15 nacjonalistów włamało się do domu i zaatakowało chrześcijan drewnianymi pałkami i kijami. Właściciel dołączył do nacjonalistów i pomógł wyciągnąć pastora Hanoka z domu, gdzie był dalej atakowany.

„ Przybyli gotowi nas spalić ” – powiedział pastor Hanok International Christian Concern (ICC). „ Widziałem, jak ktoś z grupy wyjmował benzynę ze zbiornika paliwa w motocyklu i słyszałem, jak inni mówią, gdzie nastąpi spalenie.

„ Byłem spanikowany, ponieważ to wszystko się działo ” – kontynuował pastor Hanok. „ Przez 30 minut atak trwał, ale w końcu udało nam się biec w różnych kierunkach i dotarliśmy na komisariat.

W wyniku ataku kilku chrześcijan zostało rannych, a samochód pastora Hanoka został uszkodzony. Chrześcijanin imieniem Janaiah miał całkowicie pękniętą błonę bębenkową, a chrześcijanka imieniem Annamma również straciła sześć zębów.

Złożono skargę do miejscowej policji i złożono pierwszy raport informacyjny (FIR nr 773/2020) przeciwko nacjonalistom. Pięciu nacjonalistów, w tym dwóch mężczyzn o nazwisku Rajesh i Teja, zostało zatrzymanych w areszcie za udział w tym zamachu.

źródło: persecution.org