Chrześcijanie w Korei Północnej spotykają się z torturami, rozstrzelaniem przez pluton egzekucyjny: raport USCIRF

Komunistyczna dyktatura Korei Północnej rozmieszcza frakcje wewnątrz reżimu w celu przeprowadzania bezprawnych aresztowań, tortur, egzekucji i odmawiania podstawowych praw wolności religijnej, ponieważ dąży do „eksterminacji wszystkich wyznawców i instytucji chrześcijańskich”, mówi amerykańska Komisja ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej w swoim raporcie.

raporcie „Zorganizowane prześladowania – gdzie są udokumentowane naruszenia wolności religijnej w Korei Północnej” USCIRF twierdzi, że naruszenia „takie jak w 2020 roku, najwyraźniej mają na celu usunięcie wszelkich śladów chrześcijaństwa”.

„Kampania eksterminacji wszystkich chrześcijańskich zwolenników i instytucji w Korei Północnej była brutalnie skuteczna i jest kontynuowana dzięki pracy Ministerstwa Bezpieczeństwa Państwowego, sieci informatorów, które rozciągają się na Chiny, obecności obozów więźniów politycznych „bez wyjścia”. egzekucje oraz system edukacyjny i organizacyjny, który zniechęca do przynależności do szkół, miejsc pracy i dzielnic” – czytamy w raporcie, który opiera się na wywiadach z osobami, które przeżyły, były świadkami i sprawcami naruszeń wolności religijnej w latach 2020 i 2021.

Wolności w Korei Północnej są „podporządkowane i uchylane przez dokument znany jako Dziesięć Zasad Ustanowienia Monolitycznego Systemu Przywództwa”, który ma na celu dostosowanie myśli i działań każdej osoby z Korei Północnej do nauk Kim Il Sunga , Kim Dzong Il i Kim Dzong Un.

USCIRF stwierdził również, że Partia Robotnicza Korei utrzymuje budynki kościelne w Pjongjangu i „instruuje niewielką grupę zatwierdzonych wyspecjalizowanych kadr do wykonywania chrześcijańskich ceremonii w tych budynkach, jednocześnie zabraniając obywatelom Korei Północnej – w tym tej grupie wyspecjalizowanych kadry — żyć jak chrześcijanie”.

Raport ujawnia, że ​​mieszkańcy Korei Północnej doświadczają odmowy prawa do wolności religijnej od urodzenia.

„Na lekcjach [w szkole] biorą udział misjonarze, są też filmy o misjonarzach” — mówi obywatel Korei Północnej.

„Istnieje film zatytułowany „Misjonarz”. Film przedstawia amerykańskiego misjonarza, który przybył do Korei podczas japońskiej okupacji kolonialnej i oszukał dzieci, udając, że się nimi przejmuje. Po obejrzeniu filmu ludzie wywarli negatywne wrażenie na misjonarzach na poziomie intuicyjnym. Ludzie używają nawet słowa „misjonarz” jako przekleństwa”.

Cytowano innego obywatela, który powiedział: „Istniał osobny temat, który całkowicie demonizował misjonarzy. Celem tego tematu było podkreślenie, jak okropni są misjonarze i jak okropną jest religia i praktykowanie przesądów”.

USCIRF twierdzi, że również „udokumentował wiarygodne relacje z egzekucji wyznawców chrześcijańskich”.

„Kwon Eun Som i jej wnuczek zostali straceni w lipcu 2011 r. w powiecie Onsong w prowincji North Hamgyong, a tylko kilku funkcjonariuszy ochrony i organów ścigania było obecnych, aby być świadkami zdarzenia” – dodaje raport. „Egzekucja została przeprowadzona przez pluton egzekucyjny i odbyła się poza Hajong-ri w hrabstwie Onsong. Był nadzorowany przez personel oddziału Ministerstwa Bezpieczeństwa Państwowego Onsong, działający z upoważnienia Ministerstwa Bezpieczeństwa Państwowego Północnego Hamgyongu w Chongjin”.

W raporcie wskazano również 68 przypadków ścigania przez państwo osób za ich religię, przekonania lub związki z osobami religijnymi.

Od lat Korea Północna jest najgorszym krajem na świecie, jeśli chodzi o prześladowania chrześcijan na Światowej liście obserwacyjnej Open Doors USA.

„Zostać odkrytym jako chrześcijanin to wyrok śmierci w Korei Północnej”, mówi Open Doors USA, dodając: „Jeśli nie zostaniesz zabity od razu, zostaniesz zabrany do obozu pracy jako przestępca polityczny”.

Ministerstwo twierdzi, że dyktator Korei Północnej Kim Dzong Un podobno rozszerzył system obozów więziennych, w których więzionych jest około 50 000-70 000 chrześcijan.

źródło: christianpost.com

Biskup Edward Hiiboro Kussala: Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

South Sudan Refugees

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać, brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

South Sudan Refugees

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Ghazi Ali bin Ali z powodu niedożywienia trafił do szpitala. Klęska głodu to pochodna wojny domowej w Jemenie. Taiz, październik 2018 r. (AHMAD AL-BASHA / AFP / EAST NEWS)

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

Numer konta
FUNDACJA “FILEO” KRS 0000705635
Tytuł przelewu: „Prześladowany Kościół – Sudan Południowy”

BIC (SWIFT): BPKOPLPW