Chrześcijanie uwięzieni w Afganistanie

Młoda Afgańska dziewczyna, która otrzymała pomoc medyczną od amerykańskiego medycznego Coremana 10 marca 2020 r. Marines pomagali Afgańskiej Armii Narodowej, dostarczając opiekę medyczną i zaopatrzenie do wioski w prowincji Farah. To jeden z przykładów poparcia dla opuszczania Afganistanu po zakończeniu wycofywania się obcych sił. (Zdjęcie: Staff Sgt. Nicholas Pilch/Flickr/CC2.0)

Według partnerów organizacji Release International, która wspiera prześladowanych chrześcijan na całym świecie, chrześcijanie w Afganistanie uciekają z miast przed talibami. Wielu chrześcijan, którzy pozostają, jest uwięzionych w kraju, nie mogąc wydostać się przez zamknięte granice.

Niektórym grożono śmiercią. Inni uciekli do odległych obszarów, aby uciec przed talibami. Uwolnieni apelują o fundusze z całego świata, na wsparcie chrześcijan zmuszonych do ucieczki .

Brytyjska organizacja Release International jest zaniepokojona fałszywymi doniesieniami o braku prześladowań z rąk talibów, co zaciemnia prawdziwe trudności, z jakimi borykają się afgańscy chrześcijanie którzy pozostali.

„Zrozumiałe, że istnieje wiele obaw i plotek”, mówi dyrektor generalny Release International, Paul Robinson. „Dlatego rozmawiamy z partnerami, którzy bezpośrednio współpracują z podziemnym kościołem”.

Release International współpracuje z SAT-7 Pars, który nadaje programy za pośrednictwem telewizji satelitarnej do Afganistanu. Dodaje Paul Robinson: „SAT-7 słyszy bezpośrednio od swoich słuchaczy o tym, co dzieje się w tym kraju”.

Dyrektor wykonawczy SAT-7 Pars, Panayiotis Keenan, powiedział Release International: „Odkąd talibowie przejęli władzę, otrzymujemy wiele wiadomości z Afganistanu, że prześladowania stają się coraz trudniejsze i częstsze.

„Afgańscy chrześcijanie kontaktują się z nami codziennie, opisując, jak trudna jest sytuacja. Ukrywają się i spotykają w tajnych miejscach. Ale nadchodzi zima i wkrótce będzie to coraz trudniejsze”.

Jeden z rozmówców wysłał prośbę modlitewną, mówiąc: „O Panie Boże, proszę chroń nas, bo czeka nas piekło”.

Inny powiedział: „Moja rodzina i ja przybyliśmy do Chrystusa dwa lata temu. Ja i moja rodzina otrzymaliśmy groźby śmierci. Nie mam innego wyjścia, jak tylko uciec z kraju. Pomóż nam zostać wysłuchanym, abyśmy mogli uciec z tego piekła”.

Inny wysłał wiadomość do programu na żywo: „Terroryści są w trakcie okupacji nas, niszczenia tego, co posiadamy. Gdzie możemy się udać? Co możemy zrobić? Proszę, módlcie się dalej za nas”.

Chociaż wielu chrześcijanom udało się wyjechać przed natarciem talibów, nadal uważa się, że w Afganistanie jest ich kilka tysięcy. Nawet gdyby chcieli odejść, nie mogli. Nie ma dokąd pójść. Granice są kontrolowane przez talibów i nie mogą wylecieć z kraju.

Pakistan i Iran to naturalne drogi ucieczki dla Afgańczyków uciekających ze swojego kraju. Ale oficjalnie granica Pakistanu jest zamknięta dla uchodźców z Afganistanu, a zarówno Pakistan, jak i Iran twierdzą, że osiągnęły limit uchodźców i osób ubiegających się o azyl. Tymczasem Turcja podwoiła swoje wysiłki na rzecz budowy muru, który miałby powstrzymać uchodźców z Iranu.

Wielka Brytania zobowiązała się przyjąć 20 000 afgańskich uchodźców, przy czym pierwszeństwo mają kobiety, dzieci i osoby prześladowane. W tym samym czasie rząd Wielkiej Brytanii forsuje ustawę o narodowościach i granicach, która według niektórych, w tym ONZ, może kryminalizować uchodźców korzystających z nielegalnych tras do Wielkiej Brytanii. Obejmuje to uchodźców z Afganistanu.

„Coraz więcej chrześcijan na całym świecie musi uciekać w obliczu ekstremizmu”
  • Mówi dyrektor generalny Release International Paul Robinson. „Cieszymy się, że rząd Wielkiej Brytanii traktuje priorytetowo uchodźców afgańskich, którzy stoją w obliczu prześladowań. Kontynuujmy, jako kraj, wszystko, co w naszej mocy, aby wspierać tych, którzy zostali wykorzenieni ze swoich domów z powodu swojej wiary. ”.

Release International wspiera chrześcijan na całym świecie, którzy zostali zmuszeni do ucieczki z powodu swojej wiary. Od czasu powstania Izydy w Iraku i rozprzestrzenienia się islamistycznego terroryzmu w regionie nastąpił ogromny exodus chrześcijan z Bliskiego Wschodu. Grupy dżihadystyczne zyskują również na popularności w Afryce, atakując kościoły i wspólnoty chrześcijańskie w Nigerii i Sahelu.

Jest więc apel o wsparcie dla chrześcijan, którzy zostali wypędzeni ze swoich domów.

Release wspiera również rodziny chrześcijan, którzy zostali zabici za wiarę na całym świecie. Niestety ta liczba rośnie.

Chociaż Kościół w Afganistanie nigdy nie był duży i wielu chrześcijan musiało uciekać z tego kraju, niektórzy nawiązują do wydarzeń w Iranie, gdzie pod surowymi prześladowaniami Kościół się rozmnożył.

Przed rewolucją islamską w Iranie było kilkuset chrześcijan. Teraz, pomimo ucisku, kościół irański jest uważany za najszybciej rozwijający się na świecie.

„Mamy suwerennego Boga i wiemy, że ma plan”, powiedział Panayiotis Keenan. „Aby się nad tym zastanowić, można by powiedzieć, że nie było szans dla kościoła w Afganistanie. Ale w ciągu ostatnich 10-15 lat widzieliśmy, jak szybko rosło chrześcijaństwo. Jeśli to może się zdarzyć w Iranie, dlaczego nie w Afganistanie?”

Jeszcze przed przejęciem władzy przez Talibów Afganistan był jednym z najbardziej wrogich krajów dla chrześcijan. „Jedyną dobrą rzeczą, jaką możemy o tym powiedzieć, jest to, że podziemny Kościół jest coraz lepiej przygotowany do przetrwania burzy” – mówi Paul Robinson. „Kościół jest niewidzialny i już nauczył się działać pod ziemią”.

Release International współpracuje z szeregiem organizacji chrześcijańskich, aby zapewnić audycje zachęcające i wyposażające wierzących w Afganistanie, w tym uchodźców, którzy uciekli do sąsiednich krajów. Partnerzy ci tworzą także literaturę chrześcijańską i cyfrowe materiały dotyczące uczniostwa.

„Wsparcie i zachęta za pośrednictwem fal radiowych, czy to przez radio, telewizję satelitarną czy media społecznościowe, nigdy nie były bardziej potrzebne niż jest dzisiaj. Kościół musi nauczyć się działać podobnie jak wczesny Kościół w księdze Dziejów Apostolskich, gdzie istniała ciągła groźba prześladowań”.

Pomoc Afganistan

Numer konta

FUNDACJA “FILEO” KRS 0000705635
Tytuł przelewu: „Prześladowany Kościół-Afganistan”