Co najmniej 300 chrześcijan zmuszono do opuszczenia rejonu al-Malikiyah w Syrii.

„Nie jest znany dokładny przebieg wypadków. Pewne natomiast jest, że bombardowania, a przede wszystkim zbrodnie popełnione przez Turków wobec naszej społeczności, zmuszają coraz więcej chrześcijan do ucieczki” – powiedział bp Thomas Nidala, przedstawiciel chaldejskiego Kościoła katolickiego w Al-Hasaka.

Rodziny, które przybyły do irackiego Kurdystanu żyje w skrajnej nędzy. „Życie jest tam zbyt drogie dla ubogich syryjskich rodzin” – wyjaśnia ks. Andrzej Paś z Papieskiego Stowarzyszenia Pomoc Kościołowi w Potrzebie.

„Potrzebujemy pomocy. My, chrześcijanie, najbardziej ucierpieliśmy w wyniku tego niekończącego się konfliktu. Jesteśmy najsłabszym ogniwem. Chcemy żyć w pokoju. Nie zgadzamy się na kolejne lata działań wojennych – powiedział ks. Andrzej Paś. – Dwie trzecie chrześcijan opuściło kraj, a pozostała jedna trzecia ryzykuje własne życie i swoich najbliższych. Tymczasem kraje zachodnie walczą między sobą o podział Syrii, która została rzucona na kolana również przez sankcje międzynarodowe.“

źródło: vaticannews.va

zdjęcie poglądowe

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

Jedna myśl na temat “Chrześcijanie uciekają z Syrii przed turecką przemocą. Wołanie Kościoła o pomoc!

• 21 czerwca 2020 o 13:48
    Permalink

Duchu sw. proszę o światło i nawrócenie oraz pokój i miłość w sercach i relacjach miedzyludzkich. Tobie zawierzam tę sytuację i Tych ludzi, wiem, że u Boga nie ma rzeczy niemożliwych. Jezu zajmij się nimi, ufam Tobie 💖💖

Odpowiedz