Chrześcijanie dzieci „zarżnięte na śmierć” podczas ataków na nigeryjskie wioski

Źródło obrazu: (Zdjęcie AP / Sunday Alamba)

Fulani są podejrzani o zabijanie dziesiątek chrześcijan, w tym dzieci, w kilku wioskach w stanie Płaskowyż Nigerii.

Mieszkaniec okolicy i działacz na rzecz praw chrześcijan, Solomon Mandiks, powiedział Morning Star News, że uzbrojeni pasterze dżihadu „zarżnęli na śmierć” 14 chrześcijan w ostatnią niedzielę we wsi Kwi w okręgu Riyom niedaleko Jos.

„Ośmiu członków jednej rodziny zostało zabitych” – powiedział Mandiks. „To jest obok dodatkowych sześciu innych chrześcijan zabitych przez pasterzy w wiosce”.

W osobnym ataku tego samego dnia w wiosce Dong w hrabstwie Jos North zabito ośmiu chrześcijan. Asabe Samuel, członkini lokalnego zboru Winning All Kościoła Ewangelickiego, powiedziała, że ​​słyszała strzały w pobliżu swojego domu.

„Byłem w centralnej części wioski, w której znajdują się sklepy i służy jako targ, kiedy usłyszałem strzelców Fulani strzelających dookoła mojego domu” – powiedział Samuel Morning Star News. „To zmusiło nas do ucieczki, żeby się ukryć”.

Biegając w kierunku jej domu, Samuel powiedział: „Słyszeliśmy, jak napastnicy wycofują się i krzyczą„ Allahu Akbar ”. Pasterze również komunikowali się ze sobą w języku Fulani ”.

Jonathan Kyoomnom Bala, pastor kościoła ECWA w Dong, powiedział, że policja przybyła następnego ranka.

„Ci pasterze atakowali nas przez około 40 minut i wyszli bez interwencji żołnierzy czy policji” – powiedział Bala.

Podkreślił, że agencje bezpieczeństwa nie robią wystarczająco dużo, aby powstrzymać ekstremistów.

Jak donosi CBN News , ci bandyci to często radykalni muzułmanie, którzy atakują chrześcijan w ich nieustających atakach na wioski w całym kraju Afryki Zachodniej.

Ośmiu chrześcijan zostało zabitych, a kościół został spalony 19 maja podczas ataku bandytów w rejonie Chikun w stanie Kaduna w Nigerii.

Niedawno w raporcie rocznym Amerykańskiej Komisji ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej (USCIRF) 2021 komisarz Gary L. Bauer opisał Nigerię jako „pole śmierci” chrześcijan i ostrzega, że ​​naród zmierza w kierunku ludobójstwa chrześcijan.

„Zbyt często tę przemoc przypisuje się zwykłym„ bandytom ”lub tłumaczy się ją jako wrogość między rolnikami a pasterzami – napisał Bauer. „Chociaż w tych twierdzeniach jest trochę prawdy, ignorują główną prawdę: radykalni islamiści dopuszczają się przemocy inspirowanej tym, co ich zdaniem jest religijnym imperatywem, aby„ oczyścić ”Nigerię z jej chrześcijan. Należy ich powstrzymać.

Według organizacji prawicowej Intersociety Rule of Law , 1470 chrześcijan zostało zamordowanych, a ponad 2200 zostało uprowadzonych przez radykalnych islamistów w Nigerii w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2021 roku.

Raport podkreśla, że ​​spośród 1470 zamordowanych chrześcijan 800 zostało zabitych przez muzułmańskich pasterzy Fulani.

źródło: cbn

Głód – wstydliwa historia XXI wieku

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Na zdjęciu 18-letni Saida Ahmad Baghili został przyjęty do szpitala na leczenie z powodu poważnego niedożywienia. Reuters

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

PAP/EPA/ERIC FEFERBERG

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)