Chrześcijan w Europie prześladuje się w białych rękawiczkach

W świecie wzrasta liczba przypadków prześladowania chrześcijan. Postawa niechęci wobec uczniów Chrystusa jest obecna także i na kontynencie europejskim. Zwraca na to uwagę dyrektor włoskiego oddziału Open Doors, organizacji zajmującej się wspieraniem prześladowanych chrześcijan.

„Dziś w Europie nie ukrywa się już przypadków prześladowania chrześcijan. W Wielkiej Brytanii, we Francji i w innych krajach chrześcijanie, aby mogli być wierni swoim wartościom i tradycjom muszą przyjąć na siebie krzyż, co niejednokrotnie prowadzi do wyrzucenia ich z pracy – zaznaczył Cristian Nani. – Niektóre ośrodki naukowe prowadzą badania, które jasno ukazują, że na kontynencie europejskim wzrasta ilość przypadków wandalizmu oraz przemocy wymierzonej w chrześcijan. Jest to więc swoisty dzwonek alarmowy. Tak więc są dwa ważne punkty. Z jednej strony świecki nurt nietoleracji względem chrześcijan, a także bardzo szybko rosnąca ilość przypadków wandalizmu oraz ataków na kościoły i chrześcijan. To są dwie sprawy, które powinny wzbudzać niepokój. Sytuacje te bazują na świeckiej nietolerancji wobec działalności chrześcijan.“

Świecka nietolerancja i akty wandalizmu wobec chrześcijan

źródło: vaticannews.va

Żniwo wprawdzie wielkie,ale robotników mało. Proście więc Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na żniwo swoje. Ewangelia Łukasza