Chłopcu odcięli opuszki palców, kobiety gwałcone publicznie – za bycie chrześcijanami!

Dżihadyści z Państwa Islamskiego brutalnie podcięli opuszki palców 12-letniemu chrześcijańskiemu chłopcu, którego rodzina odmówiła przejścia na islam.

Mordercy z Państwa Islamskiego powiesili tego człowieka przy drodze, na obszarze zajętym przez fanatyków

Młodzieniec został ciężko pobity, zanim w akcie wściekłości barbarzyńcy ISIS odrąbali mu palce po tym, jak on i 11 innych Syryjczyków odmówili wyrzeczenia się wiary chrześcijańskiej.

Ekstremistyczni bojownicy powiedzieli jego ojcu, że tortury ustaną tylko wtedy, gdy wróci do islamu.

Ale kiedy rodzina odmówiła, cała grupa została zarżnięta podczas masowego ścięcia.

Nawet gdy umierali, przeciwstawili się złym bojownikom, krzyczącym „Jezus” do dżihadystów.

Według Christian Aid Mission publiczne tortury i egzekucje odbyły się 28 sierpnia w wiosce niedaleko twierdzy ISIS w Aleppo w Syrii.

Dyrektor ministerstwa powiedział Christian Aid: „Mieszkańcy wioski powiedzieli, że niektórzy modlili się w imię Jezusa.

„Jedna z kobiet spojrzała w górę i wydawała się być prawie uśmiechnięta, gdy powiedziała: ‘Jezu!

Oddzielna grupa ośmiu chrześcijańskich pracowników pomocy, w tym dwie kobiety, również zostali zabici za odmowę odrzucenia swojej wiary.

Po tym, jak odmówili wyrzeczenia się Chrystusa, kobiety w wieku 29 i 33 lat zostały zgwałcone na oczach tłumu wezwanego do oglądania, a następnie wszystkie osiem ścięto.

Patrick Sookhdeo, założyciel Barnabas Fund , który współpracuje z syryjskimi chrześcijanami, powiedział: „To tak, jakby cofnąć się o 1000 lat wstecz, widząc barbarzyństwo, w jakim muszą żyć chrześcijanie – myślę, że mamy do czynienia z grupą, która sprawia, że ​​nazizm blednie w porównaniu i Myślę, że stracili szacunek dla życia ludzkiego.

„Ukrzyżowanie tych ludzi to przesłanie wiadomości, a oni używają takich form zabijania, które ich zdaniem zostały usankcjonowane przez prawo szariatu.

„Dla nich to, co robią, jest całkowicie normalne i nie widzą w tym problemu. To religijne usprawiedliwienie, które jest tak przerażające”.

Tysiące chrześcijan było torturowanych i zabitych w Syrii i Iraku przez grupę dżihadystów, której celem było wymazanie chrześcijaństwa z mapy świata.

źródło: express.co.uk

REUTERS

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

topelement

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”