03.06.2020 Chiny (International Christian Concern)

26 maja, kiedy pastor Ma Chao z kościoła domowego w Korfu w Kantonie w prowincji Guangdong udał się do swojego kościoła na spotkanie modlitewne, nie mógł nie zauważyć, że został zainstalowany system kamer CCTV przed drzwiami kościoła i na klatce schodowej, z soczewkami skierowanymi bezpośrednio na wejście do kościoła.

Ma powiedziała dla – China Aid: „Zainstalowali kamery CCTV przed naszymi drzwiami i blisko naszego wejścia. Zapytałem naszą firmę zarządzającą społecznością, aby dowiedzieć się, że nie zrobiła tego firma prywatna, ale policja, która zamierza nas nadzorować. W sumie są trzy kamery, wszystkie wskazują na nas. ”

Kilka dni wcześniej, 20 maja o 10 rano, trzech członków kościoła zostało zbadanych przez miejscową policję w kościele. Ma powiedziała: „Przybyło czterech policjantów, którzy twierdzili, że badają zgromadzenie kościoła. Dwóch z nich stwierdziło, że nie wolno nam się spotkać. Nie byłem wtedy obecny, ale był tam pastor Wu wraz z innym pastorem i starszym. ”

Chociaż członkowie poprosili policję o okazanie dowodu tożsamości i dokumentów prawnych, ich prośby zostały odrzucone. Ma dodała: „Gdy poprosili ich o okazanie dowodu tożsamości lub wyjaśnienie, dlaczego odwiedzili kościół, odmówili okazania dowodu osobistego. Policja powiedziała, że ​​jego mundur jest dowodem osobistym. Zrobili też zdjęcia kościelnych Biblii, hymnów i powiedzieli, że to tutaj Ma Chao ma swoje nielegalne zgromadzenie, więc przyszli specjalnie po to. ”

Władze lokalne wielokrotnie nękały Ma. Jeszcze w kwietniu policja odwiedziła go, gdy pytali o jego działania. W marcu on i jego żona zostali zatrzymani przed opuszczeniem ich budynku w imię zapobiegania koronawirusom. Uważa, że ​​te wizyty mają mu zagrozić i wypchnąć z Kantonu.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org.