Według raportu, po złagodzeniu blokady COVID-19 komunistyczny rząd Chin nasilił swoje represje wobec kontrolowanych przez państwo kościołów, usuwając krzyże z dachów i zamykając je w południowo-wschodniej prowincji Jiangxi.

Według Bitter Winter , włoskiego magazynu internetowego o wolności religijnej i prawach człowieka w Chinach, w powiecie Yugan władze zamknęły co najmniej 48 kościołów  i miejsc spotkań między 18 a 30 kwietnia.

Z ponad miliona ludzi, którzy mieszkają w hrabstwie Yugan, ponad 10 procent to protestanci, którzy uczęszczają do ponad 300 oficjalnie zarejestrowanych kościołów.

Członek miejscowego kościoła, który nie został zidentyfikowany, powiedział, że urzędnicy, w tym burmistrz miasta Shegeng, zaatakowali kościół w kwietniu i siłą usunęli z niego kazalnicę, krzyż i wszystkie inne symbole religijne.

„Niektórzy członkowie zboru płakali w rozpaczy” – powiedział wierzący.  Ale –„Jeśli spróbujesz zaprotestować, oskarżą cię o walkę z partią komunistyczną i rządem centralnym”- dodaje.

Wierzący w miasteczku Daxi w Yugan powiedział magazynowi, że wiejski sekretarz partii powiedział miejscowym chrześcijanom, że władze chcą zamknąć kościoły i zburzyć krzyże, ponieważ „w hrabstwie było zbyt wielu wierzących”.

„Kiedy tak wielu uwierzy w Boga, kto wysłucha partii komunistycznej?  Nie ma innego wyjścia, jak usunąć krzyże z waszych kościołów – zacytował sekretarza.

Na światowej liście obserwacyjnej USA Open Doors –  Chiny są  zaliczane  do najgorszych krajów na świecie, jeśli chodzi o prześladowania chrześcijan. Organizacja zauważa, że ​​wszystkie kościoły są postrzegane jako zagrożenie, jeśli stają się zbyt duże, zbyt polityczne lub zapraszają zagranicznych gości.

Bitter Winter poinformował, że w kwietniu „niezliczona liczba kościołów” otrzymała nakaz usunięcia krzyży w Jiujiang, Fuzhou, Fengcheng, Shangrao i kilku innych miastach prowincji .

Wierzący w mieście Yangbu powiedział, że lokalne władze w połowie kwietnia zburzyły krzyż kościoła , z planami przekształcenia kościoła o powierzchni 300 metrów kwadratowych w placówkę dla osób starszych.

Kościoły spoza kontrolowanego przez rząd Ruchu Trzech Patriotycznych są uważane przez Chińską Partię Komunistyczną za nielegalne, a zatem są prześladowane bardziej surowo.

Gina Goh, regionalna dyrektor ds. Azji Południowo-Wschodniej w Międzynarodowym koncernie chrześcijańskim, powiedziała niedawno, że Chiny wyraźnie wznowiły walkę z chrześcijaństwem po zmniejszeniu zagrożenia pandemią koronawirusa.

„W ostatnich tygodniach obserwowaliśmy wzrost liczby wyburzeń kościołów i przeprowadzek krzyżowych na sankcjonowanych przez państwo kościołach w całych Chinach, podczas gdy zgromadzenia kościołów domowych nadal doświadczają zakłóceń i nękania. Jest godne ubolewania, że ​​lokalne władze nie tylko przeprowadziły ten nalot bez odpowiedniej procedury, ale zastosowały nadmierne użycie siły wobec członków kościoła i osób postronnych ”- powiedziała.

Prześladowania kościołów trwały już przed rozpoczęciem pandemii.

David Curry, prezes i dyrektor generalny Open Doors USA, który przebywał w Chinach podczas podróży wyjaśniającej na kilka dni przed pojawieniem się COVID-19 z prowincji Wuhan, „był świadkiem z pierwszej ręki, jak chiński rząd wykorzystuje masową inwigilację i modelowanie danych do monitorowania i karania obywateli, którzy: wybierali się do kościoła lub kolportują materiały religijne.

„Przymusowe zamykanie tysięcy kościołów i usuwanie krzyży z budynków są obecnie powszechną taktyką chińskiego rządu w celu ograniczenia, jeśli nie wygaszenia, chrześcijańskiej praktyki”, napisał Curry w artykule dla The Christian Post . Reżim zdecydowanie odradza nawet charytatywna pomoc z powodu koronawirusa udzielaną przez ludzi wierzących.

W grudniu ubiegłego roku, u szczytu epidemii koronawirusa, usunięto liczne krzyże z kościołów Three-Self w Hegang, mieście na poziomie prefektury w północno-wschodniej prowincji Heilongjiang.

W listopadzie urzędnicy rządowi nakazali usunięcie krzyża z kościoła Ranfang w hrabstwie Gushi w centralnej prowincji Henan, mówiąc wierzącym, że to „partia komunistyczna daje ci jedzenie i pieniądze, a nie Bóg”.

źródło: christianpost.com