Chiny zamieniają kościoły w centra propagandy

Aby zahamować rozwój chrześcijaństwa, chiński rząd przejął wiele kościołów, aby przekształcić je w ośrodki propagandowe promujące ideologie partii komunistycznej.

Według Bitter Winter, niezliczone kościoły i świątynie przodków zostały przekształcone w „Stacje ćwiczeń cywilizacyjnych dla nowej ery”, ogólnokrajową inicjatywę mającą na celu promowanie myśli Xi Jinpinga o socjalizmie z chińskimi cechami i wzmocnienie ideologicznej propagandy partii.

W październiku biuro ds. Etnicznych i religijnych w Putian, mieście na poziomie prefektury w południowo-wschodniej prowincji Fujian, wydało 500 000 RMB (około 75 000 USD), aby zamienić pierwsze piętro kościoła w mieście Daitou w dystrykcie Xiuyu w „Stację ćwiczeń cywilizacyjnych dla nowej ery”.

6 listopada ponad 100 urzędników państwowych wzięło udział w otwarciu centrum propagandowego, wypełnionego 168 plakatami o Mao Zedongu, Xi Jinpingu i innych byłych i obecnych przywódcach komunistycznych Chin. Pastor kościoła był zmuszony włączyć historie o Mao Zedongu do swojego kazania tego dnia, co bardzo zasmuciło zgromadzenie, które teraz musi się spotykać na drugim piętrze budynku.

„Nie ośmielamy się odrzucać tych materiałów propagandowych z obawy, że rząd zakazuje naszych zgromadzeń” – powiedział Bitter Winter członek kościoła. „Nie jesteśmy w stanie ich wyzwać”.

W kwietniu ubiegłego roku rząd miasta Qingshui w dystrykcie Guangxin w mieście Shangrao zamknął kościół, który został zbudowany z pieniędzy przekazanych przez kongregację, ponieważ jest „nielicencjonowany i zbyt przyciągający wzrok”. Urzędnicy zniszczyli symbole religijne wewnątrz kościoła i umieścili przy wejściu informację o zamknięciu. Krzyż na zewnątrz kościoła został pomalowany na biało, aby wtopił się w ścianę.

Na początku maja władze wioski przekształciły kościół w „Stację ćwiczeń cywilizacyjnych dla nowej ery”, umieszczając wewnątrz stołu do ping-ponga, chińskich szachownic i książek.

„Rząd nie zaoferował ani grosza na czynsz” – narzekał członek kościoła. „Gdybyśmy odmówili […], budynek zostałby zburzony. Musimy przestrzegać rozkazów i nic nie możemy na to poradzić ”.

źródło: International Christian Concern

Darowizna Biblia dla Indii