Chiny: zakaz sprawowania pogrzebów dla wierzących podziemnego Kościoła

08/08/2020 Chiny  (International Christian Concern)

W chińskiej diecezji szanghajskiej podziemnym duchownym powiedziano niedawno, że nie mogą korzystać z największego zakładu pogrzebowego w mieście po tym, jak księża nie mogli odprawiać modlitw w tym obiekcie.

Według UCA News, diecezja Szanghajska wysłała 27 lipca zawiadomienie, w którym kierownictwo miejskiego zakładu pogrzebowego Longhua zezwoli jedynie księżom zatwierdzonym przez państwo na prowadzenie nabożeństw żałobnych.

Księża wchodzący do kaplicy w celu odprawienia modlitw pogrzebowych muszą okazać swoją „Kartę duchowieństwa katolickiego”, zwaną także „kartą księdza”, która jest oficjalnym dokumentem identyfikacyjnym księży zatwierdzonych przez państwo.

Podziemny ksiądz, który poprosił o anonimowość, powiedział UCA News, że nowy wymóg pojawił się po przeprowadzeniu modlitw pogrzebowych przez podziemnego księdza w Longhua, co prawdopodobnie przyciągnęło uwagę władz, ponieważ uczestniczyło w nim kilku księży zarówno podziemnych, jak i sankcjonowanych przez państwo.

Lider podziemnego kościoła w Szanghaju jest rozgniewany regułą. Mei-Yue Liu powiedziała, że ​​władze wykorzystują każdą okazję, aby zmusić podziemnych księży do przejścia do kontrolowanego przez państwo kościoła.

Powiedział, że ​​ten ruch jest „lekceważący dla zmarłych, ale nie poddamy się takim naciskom”.

Zarówno protestanckie, jak i katolickie kościoły podziemne w Chinach stoją w obliczu rosnącej presji, aby przyłączyć się do kościołów sankcjonowanych przez państwo, w przeciwnym razie grozi im nękanie lub nawet zamknięcie. Chiński rząd boi się podziemnych kościołów, ponieważ nie jest w stanie kontrolować ich teologii. Musi zapewnić, że kościoły podporządkują swoją kontrolę Komunistycznej Partii Chin.

źródło: persecution.org

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Droga do niepodległości najmłodszego państwa świata była ciężka i krwawa, lecz po jej uzyskaniu życie mieszkańców Sudanu Południowego nie okazało się prostsze. Po dwóch latach wybuchła wojna domowa, która pochłonęła dziesiątki tysięcy ofiar. Zawarty niespełna 2 lata temu rozejm nie przyniósł pokoju, nadal trwają walki na tle politycznym i etnicznym, na skutek których najbardziej cierpi ludność cywilna. Ludzie tracą nadzieję na normalne życie w swoim kraju. Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża również mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl