Chiny: zagraniczni nauczyciele nie mogą dzielić się wiarą

Oczekuje się, że wkrótce w Chinach wejdzie w życie nowy zestaw przepisów, które regulują, że zagraniczni nauczyciele powinni powstrzymać się od nawracania bez pozwolenia i unikać „złych praktyk kultowych”, terminu Komunistyczna Partia Chin (KPCh) używa do atakowania nowych religii.

Według South China Morning Post, restrykcje są szerokie – wszystko, co zostanie uznane za zagrażające suwerenności Chin, naruszające kodeks karny lub utrudniające wdrażanie polityki edukacyjnej, może skutkować anulowaniem lub odmową wydania wizy nauczycielom. Instytucje oświatowe będą musiały zadbać o to, aby zagraniczni nauczyciele posiadali ważne pozwolenia na pracę i pobyt, co najmniej dwuletnie doświadczenie w nauczaniu, dyplom licencjata i kwalifikacje do nauczania języków.

20 godzin indoktrynacji politycznej obejmującej rozwój Chin, prawo, etykę zawodową i politykę edukacyjną będzie również obowiązkowych dla nowych pracowników zagranicznych. Zaproponowano również krajowy system punktów socjalnych oceniający zagranicznych nauczycieli za to, co robią i mówią – w klasie i poza nią.

Biuro bezpieczeństwa publicznego w wyspiarskiej prowincji Hainan oferuje nawet nagrody w wysokości do 100 000 juanów (14 600 USD) za zawiadomienia prowadzące do aresztowania cudzoziemców „zaangażowanych w działalność religijną bez pozwolenia”. Obejmuje to nauczanie religii, ewangelizację i nawiązywanie kontaktów.

Brent Fulton, założyciel amerykańskiej chrześcijańskiej organizacji badawczej ChinaSource, powiedział, że chociaż Chiny zawsze zabraniały obcokrajowcom angażowania się w działalność religijną, nie było to surowo egzekwowane aż do ostatnich lat.

źródło: persecution.org

Pakistan: pilnie potrzebna pomoc dla Pakistanu,katastrofalne skutki powodzi w Karaczi.

Kilka godzin ulewnego deszczu spowodowało katastrofę w Karaczi, największym mieście Pakistanu. Miasto w niecałe pół dnia zamieniło się w sieć kanałów, którymi ludzie poruszali się zamiast ulic.

Samochody pływały w wodzie zmieszanej ze ściekami. Zalane zostały również w większości kanały burzowe. Drogi i autostrady zostały całkowicie zanurzone w deszczówce, co uniemożliwiło poruszanie się po ulicach.

Pora monsunowa co roku przynosi nad pakistańskie wybrzeże mnóstwo wody, nad którą miejscowym władzom trudno jest zapanować.

Rok temu o tej samej porze roku monsunowe deszcze były przyczyną powodzi w wielu częściach Karaczi. W wyniku intensywnych opadów zginęło co najmniej 17 osób. W trakcie ulewy na miasto spadło ponad 180 milimetrów deszczówki.

Lesław Baran (koordynator polskiej misji pomocy ubogim i prześladowanym chrześcijanom w Pakistanie) :

W imieniu Polskiej misji pomocy dla ubogich i prześladowanych chrześcijan,proszę Was o pomoc dla Pakistanu,gdzie w wyniku obfitych deszczów miejscową ludność nawiedziły powodzie,a te spowodowały zawalenie się wielu domów zbudowanych z gliny oraz utratę życia nieznanej jeszcze ilości ludzi i całego ich dorobku.
W wyniku tego kataklizmu wielu z nich utraciło dach nad głową i potrzebują obecnie schronienia,żywności i lekarstw.

W tym celu postanowiliśmy pośpieszyć im z pomocą.

Każdy może pomóc.

Pieniądze zebrane za pośrednictwem tej strony internetowej, zostaną przekazane dla Polskiej Misji Pomocy Głodującym i Prześladowanym Chrześcijanom w Pakistanie.

Numer konta

FUNDACJA”FILEO”  KRS 0000705635
„Pomoc dla Pakistanu”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)