Chiny: w prowincji Junnan zabrania się nawracania na chrześcijaństwo pod groźbą konfiskaty ziemi

Nowe „zasady wioski” wprowadzone w wiosce Huang Fei w okręgu Yingjiang w prowincji Yunnan, niedaleko granicy chińsko-birmańskiej, stanowią, że każdy, kto nawróci się na chrześcijaństwo, spotka się z karami finansowymi, a nawet konfiskatą swojej ziemi. Wioska Huang Fei jest zamieszkana przez członków grupy etnicznej Dai.

Ogłoszenie, które widziało CSW i prawdopodobnie zostało opublikowane na początku września, stwierdza, że ​​tradycyjną wiarą społeczności Dai jest buddyzm, a chrześcijaństwo to „kult zła”. Dalej stwierdza, że ​​jeśli ktoś naruszy zasady wioski, „wierząc w Jezusa Chrystusa i inne sekty”, musi zapłacić społeczności karę finansową , na przykład jedną świnię ważącą ponad 300 funtów, znaczną grzywnę w społeczność, która składa się głównie z rolników. Jedno ze źródeł powiedziało CSW: „Dzieje się tak nie tylko w tej wiosce, ale także w wielu innych wioskach Dai w okolicy, w tym Ruili, chociaż niektóre zasady są zapisane, a inne niepisane”.

W podobnym wydarzeniu, osoby w Chinach donosiły za pośrednictwem mediów społecznościowych, że społeczność Li w prowincji Hainan jednocześnie wprowadziła podobne „zasady dotyczące wiosek”, które umożliwiały mieszkańcom izolowanie i atakowanie chrześcijan i rodzin, w tym kar finansowych.

źródło: csw.org.uk