Chiny: urzędnicy ekshumują i palą ciała w celu promowania kremacji

Wdrażając „reformę pogrzebową” rządu centralnego, urzędnicy w mieście Xingtai w prowincji Hebei stosują drastyczne środki, aby zadowolić swoich przełożonych.

Rząd miasta Xingtai w północnej prowincji Hebei od początku roku zakazał pochówku zmarłych, mając nadzieję, że do 1 października osiągnie cel 100% kremacji w mieście.

W kwietniu Xingtai Daily poinformował o wydanym przez rząd nakazie kremacji wszystkich zmarłych mieszkańców miasta. Ci, którzy odmawiają realizacji żądania, poniosą konsekwencje.

Na polecenie rządu centralnego podobne reformy pogrzebowe są wdrażane w całym kraju w ciągu ostatnich kilku lat, aby ograniczyć wykorzystanie ziemi na cmentarze, promując kremację jako jedyną dopuszczalną formę kładzenia zmarłych na spoczynek. Dla wielu wierzących kremacja jest zaprzeczeniem ich przekonań i trudno jest im to zaakceptować. Niektórzy starsi mieszkańcy zdecydowali się nawet zabić z rozpaczy, zanim reforma zostanie wprowadzona w życie, a tradycyjny pochówek zakazany.

Grzebanie zmarłych to tradycja głęboko zakorzeniona w wiejskich Chinach. Wielu uważa, że ​​kremacja jest lekceważąca dla zmarłych.

Po śmierci mężczyzny w wieku 80 lat 26 kwietnia w administrowanym przez Xingtai mieście Taizijing, jego dzieci pochowały go tej samej nocy, przestrzegając lokalnych zwyczajów. Ponad dziesięć dni później władze lokalne naciskały na nich, aby ekshumowali i skremowali zwłoki ojca, grożąc anulowaniem ich emerytur i wydaleniem z KPCh.

Nie chcąc zaakceptować nieludzkiego wymogu. Wbrew ich woli, ciało mężczyzny zostało ekshumowane wczesnym rankiem 19 maja przez zatrudniony przez rząd personel, który spalił je na miejscu.

21 kwietnia, dzień po śmierci mężczyzny w wieku około 70 lat w Xingtai, gdy jego rodzina przygotowywała się do jego pochówku, urzędnicy rządowi i funkcjonariusze partyjni zebrali na cmentarzu administratorów z 20 wiosek, gdzie miał spocząć, aby omówić praktyki pogrzebowe w okolicy. Nakazali „popierać kremację i odrzucać pochówek”, aby osiągnąć 100-procentowy wskaźnik kremacji w mieście.

źródło: bitterwinter.org