Chiny: ujgurskie dzieci aresztowanych rodziców indoktrynowane w obozach (wideo)

Co się dzieje z ich dziećmi, wobec miliona ujgurskich muzułmanów należących do mniejszości, zatrzymanych w celu reedukacji?

Są zamknięci w „szkołach” chińskiej propagandy Han.

Dzieci zatrzymanych rodziców ujgurskich są przetrzymywane w tak zwanych przedszkolach i szkołach Kochającego Serca w Xinjiang. Podlegają pełnoetatowej superwizji i kształcą się wyłącznie w języku chińskim. Zazwyczaj żelazne bramy tych obiektów Kochającego Serca są mocno zamknięte. Ściany otoczone są drutem kolczastym, a dostęp do nich jest ściśle kontrolowany. Te dzieci mają niewielkie szanse na wyjście na zewnątrz. Dzieci mogą widywać się z rodzicami tylko raz w miesiącu podczas comiesięcznej rozmowy wideo. Według nauczyciela jednego z przedszkoli dzieci zawsze płaczą po rozmowie z rodzicami na wideo.

„Kochające serce” to eufemistyczna nazwa nadana przez chińskie władze w celu ukrycia natury udogodnień dla osób z zewnątrz. Takie nazwy są powszechne w Xinjiangu.

Ponieważ ponad milion Ujgurów jest zamkniętych w „transformacji poprzez obozy edukacyjne” w Xinjiangu, coraz więcej dzieci traci opiekę rodzicielską. Istnieje nawet specjalna nazwa dla rodzin, w których zarówno matka, jak i ojciec są zatrzymani: „rodziny z podwójnym zatrzymaniem”.

Wcześniej Bitter Winter donosiła o schronisku położonym w nowym obszarze miasta w powiecie Qapqal, w prefekturze autonomicznej Ili . „Schronisko” to kolejna eufemistyczna nazwa nadana przez chińskie władze ułatwieniom mieszkaniowym i indoktrynacji dzieci, których rodzice zostali aresztowani.

Schronisko rozpoczęło działalność w sierpniu 2018 r. W przeciwieństwie do zwykłych szkół, odwiedzający przy wejściu do tego obiektu muszą zarejestrować swoje dane identyfikacyjne w specjalnym pomieszczeniu ochrony, a rzeczy osobiste muszą przejść kontrolę bezpieczeństwa.

Silnie strzeżone posterunki obserwacyjne, drut kolczasty na ścianach, gęsto rozmieszczone kamery monitorujące, hełmy i inne urządzenia do kontroli zamieszek w pierwszym pokoju wewnątrz budynku akademika – to wydaje się mówić ludziom, że to nie jest zwykła szkoła. W akademiku wisi mapa Chin, a ściany pokryte są hasłami propagandowymi, np. „Jestem Chińczykiem; Kocham swój kraj ”i„ Zawsze podążaj za partią ”. Takie wyświetlacze wydają się znajome.

Rząd przydziela nawet instruktora wojskowego, aby zapewnić szkolenie wojskowe tym małym dzieciom.

Chociaż schronisko posiada pełną gamę udogodnień, wydaje się, że nie rekompensuje to bólu dzieci po utracie rodziców.

Według nauczyciela ze „schroniska”, gdy tylko nadchodzi wieczór, dzieci płaczą, że chcą iść do domu, aby zobaczyć się z mamą i tatą. To duży ból głowy dla tych nauczycieli, którzy zostali przymusowo wysłani przez rząd.

Nauczyciel powiedział: „Wielu nauczycieli było wyczerpanych. Nie ma rozwiązania. Niezależnie od tego, czy jesteś Chińczykiem Han, czy Ujgurem, jeśli powiesz coś złego, zostaniesz wysłany na czas nieokreślony na “naukę ”, pozostawiając dom bez opieki, a twoje dziecko zostanie wysłane do tego schroniska na edukację . Polityka na ten rok zakłada utrzymanie stabilności zamiast pracy ”.

źródło: bitterwinter.org