Chiny tłumią kościoły z zagranicznymi powiązaniami, szczególnie z USA!

17/06/2020 Chiny

W ostatnim wysiłku „ochrony kościołów przed zagraniczną infiltracją” Biuro Edukacji miejscowości w północno-wschodnich Chinach rozpoczęło specjalną kampanię represyjną w kwietniu, aby stłumić instytucje edukacyjne posiadające zagraniczne powiązania religijne.

Według Bitter Winter plan wydany przez Prezydium ma na celu wdrożenie „ważnych instrukcji prezydenta Xi Jinpinga, aby nie dopuścić do infiltracji naszego kraju przez religię, aby nie pozwolić zagranicznym siłom religijnym rozwinąć system w naszym kraju i nie dopuścić do powstania siły przeciwko partii i rządowi w sprawach religijnych. ”

Dokument wielokrotnie podkreśla zagrożenie narzucone przez religie na rządy KPCh. W związku z tym instytucje edukacyjne są instruowane do prowadzenia kompleksowej trójwymiarowej propagandy antyreligijnej przy użyciu transmisji z kampusu, tablic LED i mediów społecznościowych, takich jak platformy WeChat i QQ.

Inne poufne dokumenty wydane w innych prowincjach uzyskane przez Bitter Winter nakazują również represje wobec kościołów zagranicznych. Dokumenty te wymieniają amerykańskie i południowokoreańskie kościoły aktywne w Chinach, takie jak Amerykańska Południowa Baptystyczna Misja, Kościół Betel i Reformowany Kościół Prezbiteriański, jako główne cele. Niektóre dekrety wspominają, że chińscy oficerowie wywiadu powinni być zatrudnieni za granicą, aby uzyskać odpowiednie informacje na temat kościołów.

Członek kościoła domowego powiedział dla Bitter Winter: „Po wybuchu koronawirusa stosunki Chin ze światem zachodnim pogorszyły się jeszcze bardziej, co spowodowało ostrzejsze represje wobec chrześcijaństwa w tym kraju”. Za prezydenta Xi Jinpinga Chiny stały się coraz bardziej podejrzane i wrogie wobec obcych ideologii i religii. Pekin obawia się, że te wartości i przekonania mogą zagrozić reżimowi komunistycznemu.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski