Podczas spotkania ministerialnego na rzecz promowania wolności religijnej lekarze donoszą o usuwaniu narządów z Falun Gong , Ujgurów i innych więźniów sumienia w Chinach i wykorzystywaniu ich do przeszczepów.

W 2006 roku doniesienia, że ​​rogówki były usuwane więźniom Falun Gong w Chinach i wykorzystywane do przeszczepów dotarły na Zachód i wywołały międzynarodowy skandal. W kolejnych latach pojawiła się niepokojąca liczba dodatkowych raportów.

Pokazali, po pierwsze, że wszelkiego rodzaju narządy były „pobierane” od żyjących i zmarłych więźniów sumienia w Chinach i często sprzedawane na całym świecie lub oferowane obcokrajowcom przybywającym do Chin w celu „turystyki przeszczepowej”, a po drugie, chociaż Praktykujący Falun Gong byli specjalnie celem, Ujgurowie , buddyści tybetańscy , chrześcijanie i inni również byli ofiarami tej praktyki. W kilku krajach przyjęto przepisy zakazujące współpracy z Chinami w dziedzinie przeszczepów.

W ciągu tygodnia, którego tematem było spotkanie ministerialne na rzecz promowania wolności religijnej, organizacja pozarządowa Donors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH) zorganizowała imprezę towarzyszącą poświęconą sytuacji w Chinach. Jak poinformował dr Torsten Trey, dyrektor wykonawczy DAFOH, praktyka w żadnym wypadku nie zakończyła się, pomimo bezprecedensowych wysiłków chińskich władz , z pomocą „życzliwych” reporterów i naukowców, aby stwierdzić, że tak jest, i oświadczenie przez delegację chińską na zorganizowanej przez Watykan konferencji w 2017 r., że w przeszłości miały miejsce „nadużycia”, ale zostały one „naprawione”.

Dr Trey przedstawił relacje zachodnich lekarzy specjalizujących się w przeszczepach, które potwierdzili ich chińscy koledzy, że łatwo dostępne narządy pochodzą od więźniów Falun Gong . DAFOH szacuje, że od jednego więźnia można pobrać narządy i sprzedać je z zyskiem dla chińskiego reżimu do 200 000 USD.

Dr Trey poinformował, że praktykujący Falun Gong , którzy byli przewożeni do szpitali, czasami prowadzili niebezpieczne strajki głodowe, aby ich narządy były mniej pożądane do pobrania.

Dr Jessica Russo opowiedziała przerażające historie przypadków praktykujących Falun Gong , których organy zostały pobrane w ciągu ostatnich dwudziestu lat. Te historie, argumentowała, potwierdzają, że Falun Gong stało się ofiarą tego, co prawnicy nazywają „zimnym ludobójstwem”, stopniowej polityki eksterminacji bez spektakularnych masowych rzezi typowych dla „gorących ludobójstw”. Dr Russo omówił również fałszywe wiadomości rozpowszechniane przez reżim przeciwko Falun Gong .

źródło: bitterwinter.org