Chiny: Prowincja Jiangsu zamknęła prawie 200 obiektów chrześcijańskich

Sześciomiesięczna kampania rozpoczęła się po tym, jak prezydent Xi Jinping skierował do rządu prowincji, by stłumił chrześcijaństwo.

Jak podaje Bitter Winter – prezydent Xi Jinping dał bezpośrednie rozkazy rządu, dla wschodniej prowincji Jiangsu do represji względem wiary chrześcijańskiej latem ubiegłego roku.

Operacja, która trwała sześć miesięcy, koncentrowała się na zmniejszeniu liczby miejsc kultu – zarówno niezarejestrowanych, jak i legalnie zarejestrowanych – ludzi wiary, usunięcie krzyży i wzmocnienie zarządzania duchowieństwem i wierzącymi.

10 listopada ponad 100 urzędników wiosek, Biura Spraw Religijnych i pracowników Departamentu Pracy Frontu Zjednoczonego przyszło, aby zamknąć kościół Xing’ou w Sheyang, hrabstwie w mieście Yancheng .

Kościół Three-Self Mu’en w mieście Sanshu otrzymał rozkaz połączenia 8 innych kościołów Three-Self w dniu 8 listopada. Zgromadzenie kilkuset wierzących zebranych w kościele o powierzchni 1 200 metrów kwadratowych ma od tej chwili zgromadzać się z innymi wierzącymi w nowym miejscu o powierzchni nieco ponad 200 metrów kwadratowych.

Rozumiejąc, że to porozumienie nigdy nie zadziała, dyrektor kościoła i ponad 150 kongregantów wystosowali petycję, prosząc rząd o wycofanie decyzji o połączeniu. Ale bez skutku. „Takie fuzje są częścią prześladowań religijnych”.

„Państwo zmniejsza liczbę kościołów” – wyjaśnił pracownik samorządu. „Kościoły muszą robić wszystko, co nakazuje im rząd. Nawet jeśli wierzący mają rację. ”

Od lipca do września urzędnicy miejscy w Lianyungang wielokrotnie zwoływali dyrektorów lokalnych kościołów, domagając się, aby wynajmowali lub sprzedawali swoje kościoły pod groźbą grzywny i zatrzymania ich lub zburzenia ich miejsc w inny sposób.

W wielu innych przypadkach rząd zamienił kościoły w domy opieki, sale wykładowe, a nawet fabryki.

„Partia komunistyczna chce poddać wszystkich wierzących pod jej kontrolę” –  „Nie pozwala nam wierzyć w Boga i chce wyeliminować wszystkie religie”.

źródło: bitterwinter.org

autor: Deng Changlin