Chiny: policja burzy chrześcijańskie domy

26.07.2020 Waszyngton DC

International Christian Concern (ICC) dowiedział się, że 22 lipca lokalne władze weszły do ​​kościoła Xingguang w chińskim mieście Xiamen w prowincji Fujian w celu dalszej rozbiórki chrześcijańskich domów.

Miesiąc po tym, jak władze lokalne sprowadziły ponad 100 funkcjonariuszy z czterech różnych agencji w celu zburzenia kościoła Xingguang 11 czerwca, dziesiątki ochroniarzy i funkcjonariuszy z lokalnego Biura Etniczno-Religijnego wróciło, aby zburzyć pozostałe domy w budynku mieszkalnym, w którym znajduje się kościół.

W serii filmów  udostępnionych przez kaznodziei Yang Xibo z innego bardzo prześladowanego Kościoła, Xunsiding Kościoła, kilkudziesięciu Chengguan lub funkcjonariuszy organów ścigania Zarząd Miejskich, zaobserwowano maszeruje w kierunku pozostałych jednostek, które nie zostały podjęte podczas operacji w czerwcu.

poście Yanga na Facebooku wspomniał, że deweloper początkowo sprzedawał te lokale z myślą o tym, że sześciometrowy strych można podzielić na dwa piętra, co również uzyskało zgodę władz lokalnych.

„Jednak rząd i brudni [gliniarze] są barbarzyńscy, omijając wszystkie zwykłe administracyjne procedury egzekwowania prawa i przymusowo burzą [domy]. Głównym powodem ich działania jest uniemożliwienie komukolwiek ponownego gromadzenia się tutaj (chociaż od ostatniej rozbiórki nikt się tu nie zebrał) – kontynuował.

Bez odpowiedniej dokumentacji i zawiadomienia władze włamały się do domu chrześcijanina pomimo oporu mieszkańca. 67-letnia kobieta została wkrótce przetasowana przez dziesiątki umundurowanych chengguan, niektórych wyposażonych w tarcze chroniące przed zamieszkami.

Inni chrześcijanie na miejscu, którzy próbowali interweniować, zostali zablokowani przy schodach i uniemożliwiono im dalsze poruszanie się. Kiedy pytali władze, dlaczego nielegalnie wkroczyli na teren prywatny i zburzyli rezydencję ludzi, zapadła cisza.

Zespół wyburzeniowy zniszczył następnie podłogę między dwoma piętrami, po czym usunął przedmioty osobiste z domu. Wezwany przez chrześcijan policjant zabronił nagrywania, twierdząc, że jego zadaniem jest dopilnowanie, aby rozbiórka przebiegła sprawnie.

Kościół Xingguang został po raz pierwszy napadnięty 19 kwietnia przez pracowników rządowych z pięciu różnych departamentów, a następnie 3 maja nastąpił gwałtowny nalot, w którym wielu członków zostało rannych, a niektórzy zostali na krótko zatrzymani. Kościelny kaznodzieja, Titus Yu, niedawno złożył skargę na mocy chińskiej ustawy o nadzorze przeciwko trzem urzędnikom za nadużycie władzy i nielegalne wtargnięcie do mienia osobistego. Nie udzielono żadnej odpowiedzi.

China Aid informuje również, że 7 lipca prawnik Li Guisheng został źle potraktowany przez władze dystryktu Jimei, kiedy przedstawił odpowiednie dowody w tej sprawie. Nie miał możliwości dowiedzenia się, czy ta sprawa zostanie zaakceptowana lub kiedy może spodziewać się odpowiedzi.

Gina Goh, dyrektor regionalny ICC na Azję Południowo-Wschodnią, powiedziała:  „Fakt, że chiński rząd gorączkowo prześladował chrześcijan nawet po zamknięciu ich kościołów, pokazuje, że Pekin nie jest zainteresowany poszanowaniem wolności religijnej. Komunistyczna Partia Chin (KPCh) nie rozumie, że chrześcijaństwo nie zostanie zniszczone tylko dlatego, że budynki już nie stoją. Im bardziej rząd narusza prawa chińskich obywateli, tym więcej wrogów tworzy na swoich terytoriach. Pewnego dnia ten szybkowar eksploduje, zagrażając reżimowi KPCh, dokładnie tej końcowej grze, której się obawia ”.

źródło: persecution.org