Chiny: Podopiecznym opieki społecznej nakazano wielbić komunistyczną partie, a nie Jezusa

Wybuch koronawirusa znacząco wpłynął na gospodarkę Chin i warunki życia ludzi, głównie gospodarstw domowych o niskich dochodach. Bez dużej pomocy państwa w czasie pandemii mieszkańcy religijni są również zmuszani do wyrzeczenia się wiary, w przeciwnym razie ich świadczenia socjalne zostaną anulowane.

W kwietniu rząd miasta administrowanego przez Linfen, miasto na poziomie prefektury w północnej prowincji Shanxi, zwołał na spotkanie przedstawicieli wszystkich wiosek podlegających jego jurysdykcji.

Uczestnikom nakazano usunięcie krzyży, symboli religijnych z domów osób wierzących, które otrzymują świadczenia socjalne i zastąpienie ich portretami przewodniczącego Mao i prezydenta Xi Jinpinga .

Urzędnikom polecono anulowanie dotacji dla protestujących.

Członek kościoła w jednej z wiosek powiedział Bitter Winter, że lokalni urzędnicy podarli wszystkie biblijne wersety i kalendarz przedstawiający Jezusa w jego domu i zamiast tego zamieścili portret Mao Zedonga.

„Zubożałe religijne gospodarstwa domowe nie mogą otrzymać pieniędzy od państwa za darmo – muszą być posłuszne Partii Komunistycznej za otrzymane pieniądze” – wierzący przypomniał sobie, jak skarcił go urzędnik.

W maju kaznodzieja z kościoła domowego odwiedzili miejscowi urzędnicy. Usunęli z jego domu krzyż i malunki Jezusa i umieścili portret Mao Zedonga.

„Wszystkim zubożałym gospodarstwom domowym w mieście powiedziano, aby pokazywały obrazy Mao Zedonga” – powiedział ze złością kaznodzieja. „Rząd próbuje wyeliminować naszą wiarę i chce stać się Bogiem zamiast Jezusa”.

Polityka jest wdrażana w innych miejscowościach w Chinach. W kwietniu rząd miasta Xinyu w południowo-wschodniej prowincji Jiangxi wycofał minimalny zasiłek na utrzymanie niepełnosprawnego chrześcijanina i miesięczny zasiłek inwalidzki w wysokości 100 RMB (około 14 USD).

„Urzędnicy powiedzieli mi, że będziemy traktowani jako elementy antypartyjne, jeśli mój mąż i ja będziemy nadal uczestniczyć w nabożeństwach” – ubolewała żona mężczyzny.

źródło: bitterwinter.org