Chiny: pięćdziesięciu chrześcijan aresztowanych podczas nalotu na kościół domowy

25.09.2020 Chiny  – Chińskie Biuro Bezpieczeństwa Publicznego Nanbu wysłało ponad 30 policjantów do napadu na podziemny protestancki kościół domowy. Kiedy policja przybyła na miejsce zdarzenia, aresztowała 50 członków.

Policja zniszczyła krzyże, symbole chrześcijańskie i zniszczyła śpiewniki i Biblie. Skonfiskowano także nagłośnienie kościoła, klimatyzację i sprzęt muzyczny.

Według chrześcijańskiego stróża prześladowań, Bitter Winter, „ Mieszkańcy sąsiedztwa opowiadali, że dwa dni przed nalotem czterech funkcjonariuszy policji w cywilu było widzianych przed obiektem. Według młodego mężczyzny z okolicy, oficerowie zostali zauważeni o 4 rano w dniu nalotu ”.

Od czasu nalotu policja wypuściła kilku członków kościoła, ale nie pastora. W przypadku zwolnionych policja nadal monitoruje ich ruchy poprzez śledzenie odcisków palców, nadzór wideo i śledzenie ich przez funkcjonariuszy w cywilnych ubraniach. W poprzednich miesiącach dwa inne kościoły doświadczyły podobnych prześladowań.

źródło: (International Christian Concern)