Chiny: Osiemnastu Świadków Jehowy aresztowanych w Xinjiangu i skazanych na wieloletnie więzienie.

13 czerwca sąd ludowy miasta Korla w Xinjiangu skazał 18 Świadków Jehowy na karę pozbawienia wolności, od dwóch lat i sześciu miesięcy do sześciu lat i sześciu miesięcy, pod zarzutem „organizowania i wykorzystywania organizacji xie jiao mająca na celu osłabienie egzekwowania prawa ”. Jak wcześniej informował portal Bitter Winter , był to pierwszy przypadek zastosowania art. 300 chińskiego kodeksu karnego w celu zaatakowania Świadków Jehowy.

Ich religia nie znajduje się na oficjalnej liście xie jiao („nauk heterodoksyjnych” lub ruchów zakazanych w Chinach), ale obecnie przeciwko nim są stosowane przepisy prawne xie jiao .

Zgodnie z wyrokiem, trzech Świadków Jehowy, Liu Weiguo, Lin Zaiwu i Li Yifang, zostało skazanych na sześć lat i sześć miesięcy oraz grzywną w wysokości 30 000 RMB (około 4 200 USD). Kolejnych trzech, Lin Hao, Jiang Xijun i Wang Xiaoqing, zostało skazanych na sześć lat i grzywnę w wysokości 30 000 RMB (około 4 200 USD). Dziesięciu, których nazwiska to Gao Qiaolian, Yu Bingru, Zhang Min, Jiang Jinling, Chen Meiling, Wei Pengfei, Huang Lili, Ma Xiaojun, Yang Hua i Xu Yanli, zostało skazanych na trzy lata i grzywną w wysokości 15 000 RMB (około 2100 USD) . Pozostali dwaj zostali skazani odpowiednio na dwa lata i sześć miesięcy oraz dwa lata i osiem miesięcy, a każdy z nich ukarał grzywną w wysokości 15 000 RMB (około 2 100 USD).

18 Świadkowie Jehowy zostali aresztowani przez policję w Xinjiangu jeden po drugim za “ewangelizację” w 2018 roku i przetrzymywani w areszcie Korla w Xinjiangu. Jak donosiły w zeszłym roku „ Bitter Winter and China Aid” , 15 kwietnia 2019 r. Prokuratura ludowa miasta Korla oskarżyła 18 członków Świadków Jehowy „pod zarzutem zorganizowania i wykorzystania organizacji xie jiao w celu osłabienia porządku publicznego”.

Według raportu Weiquanwang (Centrum Informacyjnego Sieci Ochrony Praw , które prowadzi blog, na którym zamieszczane są informacje o łamaniu praw człowieka w Chinach), 14 lutego podczas zatrzymania większość z 18 członków została poddana karom fizycznym i maltretowaniu, takie jak „kajdanki połączone” i „kajdanki przytulne” (gdzie kajdanki są połączone z kajdanami krótkim łańcuchem, przymocowanym blokiem o masie 5 kg). Jak podaje blog, w wyniku nieznośnych warunków Jiang Xijun uderzył głową o ścianę, próbując się zabić, ale mu się nie udało.

Kilku obrońców napisało wspólny list do Prokuratury Ludowej miasta Korla, w którym skarżyli się, że „połączone kajdanki” i „kajdanki przytulania” „były zamknięte przez 24 godziny na dobę, łącznie z czasem na pójście do toalety, jedzenie, mycie i higienę osobistą ”.

Adwokaci stwierdzili w skardze, że „Areszt śledczy nie ma prawa zmuszać zatrzymanych do śpiewania jakichkolwiek piosenek”, ale tak właśnie się stało. Nauki Świadków Jehowy nakazują polityczną neutralność, więc ich członkowie nie przyłączają się do partii politycznych lub śpiewanie hymnów narodowych. W skardze prawników jest również powiedziane, że „Śpiewanie czerwonych piosenek nie ma nic wspólnego z miłością do kraju. Jak dotąd nie ma autorytatywnej definicji „miłości do kraju” ”, a„ ci, którzy śpiewają czerwoną piosenkę, niekoniecznie kochają kraj, podczas gdy tym, którzy nie śpiewają, niekoniecznie brakuje miłości do kraju ”.

źródło: bitterwinter.org

Co 8 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko

30 tysięcy dzieci dziennie umiera przed piątym rokiem życia z powodu braku właściwej opieki i niedożywienia. Według danych UNICEF rocznie umiera 11 milionów takich dzieci. Szczególnie dramatyczna sytuacja jest w Afryce, gdzie w wielu krajach z powodu wojen lub chorób miliony dzieci zostały osierocone i bez środków do życia są zdane tylko na siebie.

Wojciech Zięba z Ruchu Solidarności z Ubogimi Trzeciego Świata”Maitri” powiedział, że wyjątkowo krytyczna sytuacja panuje między innymi w Rwandzie, w której toczyła się wojna domowa.

Tam często głową rodziny zostają 12 -14-latkowie, a dziesiątki tysięcy dzieci niezdolnych do zapewnienia sobie jedzenia, umiera.

Przedstawicielka UNICEF w Polsce Ewa Falkowska podkreśliła, że problem dotyka również krajów Azji, gdzie prawie połowa dzieci ma niedowagę z powodu braku żywności, a wysoką śmiertelność potęguje brak opieki medycznej.

Podnoszę alarm! Jeśli nic nie zrobimy, jeśli się nie przygotujemy, to po pandemii koronawirusa czeka nas pandemia niedożywienia i głodu – przestrzega David Beasley, szef WFP, Światowego Programu Żywnościowego. To część globalnego systemu wczesnego ostrzegania, agenda ONZ zajmująca się m.in. udzielaniem pomocy humanitarnej. Okoliczności są takie, że przedstawicieli tego typu instytucji słucha się ze znacznie większą uwagą niż zazwyczaj. – pisze Jędrzej Winiecki

Niemiecka organizacja ds. walki z głodem na świecie Welthungerhilfe ostrzega przed dramatycznymi skutkami obecnego kryzysu dla najbiedniejszych krajów świata. – Jeśli społeczność międzynarodowa pozostanie bezczynna, to skutkiem pandemii koronawirusa w połączeniu z konfliktami zbrojnymi i zmianami klimatu, może być klęska głodu ogromnych rozmiarów – powiedziała szefowa Welthungerhilfe, Marlehn Thieme, gazetom niemieckiej grupy RND.

Jak dodała, ograniczenia, wprowadzone w związku z pandemią, pogorszyły i tak napiętą sytuację żywnościową i pogłębiają kryzys. – Wiele osób, które w Afryce przeżyje koronawirusa, umrze potem z głodu. Najgorsze dopiero przed nami – powiedziała Thieme.

Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że liczba osób poważnie zagrożonych głodem podwoi się w tym roku, osiągając poziom 260 milionów. Duża część z nich to osoby, które nie są w stanie się wyżywić, jeśli codziennie nie pracują. Dlatego każdy dzień bez zajęcia to egzystencjalne zagrożenie, podkreśliła Thieme. Jej zdaniem, konieczna jest pomoc ze strony Zachodu.

– Potrzebujemy natychmiastowych programów pomocowych wartych miliardy, aby złagodzić skutki gospodarcze i zapewnić pomoc humanitarną – powiedziała. Oceniła, że nowe rozdysponowanie środków w budżetach przeznaczonych na pomoc rozwojową nie wystarczy. Potrzebne będą dodatkowe pieniądze. Thieme przyznała rację niemieckiemu ministrowi pomocy rozwojowej Gerdowi Muellerowi, którzy zażądał właśnie zwiększenia budżetu jego resortu o trzy miliardy euro.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski