16.08.2020 Chiny (International Christian Concern) – 11 sierpnia chrześcijanin z chińskiej prowincji Junnan otrzymał zawiadomienie o ukaraniu administracyjnym z lokalnego Biura ds. Etnicznych i Religijnych (ERAB), oskarżając go o organizowanie nielegalnych szkoleń z zakresu edukacji religijnej online .

Według Chińskiej Chrześcijańskiej Wspólnoty Prawości, brat Zhang Wenli również otrzymał wysoką grzywnę w wysokości 20 000 RMB (około 2870 USD), wydaną przez Lincang City Linxiang District ERAB za jego nieuprawnione działania.

W zawiadomieniu zacytowano artykuł 41 Regulaminu w Sprawach Religijnych z 2018 r., W którym stwierdza się, że „Grupy niereligijne, szkoły niereligijne, miejsca działalności niereligijnej i miejsca działalności tymczasowej, które nie zostały odpowiednio oznaczone jako religijne, nie mogą prowadzić działalności religijnej, przyjmując darowizny religijne , prowadząc formację religijną, […] ”.

Poproszono go o zaprzestanie swojej działalności. Jeśli ma jakiekolwiek zastrzeżenia, powinien złożyć pisemne odwołanie do ERAB w ciągu trzech dni od otrzymania zawiadomienia.

Ojciec Francis Liu powiedział MTK, że brat Zhang prowadził jedynie studium biblijne w Internecie, ale mimo to był celem władz.

To pokazuje, że dla każdego chrześcijanina w Chinach coraz bardziej ryzykowne będzie studiowanie Biblii lub prowadzenie działalności kościelnej online. Od Wuhan w Syczuanie po Junnan władze lokalne zwracają uwagę na chrześcijan, zwłaszcza tych z kościołów domowych. Wiele z ich działań online zostało zablokowanych i przerwanych. Celem ich działania jest zmuszanie członków kościoła domowego do przyłączania się do kościołów objętych sankcjami państwowymi.

źródło: persecution.org

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.