Xi Jinping wielokrotnie ostrzegał, że Stalin jest niezbędną częścią tradycji marksistowskiej, którą popiera, a uczeni stalinizmu wiedzą, że czystki były kluczowym elementem jego systemu. Zamiast reakcji na zewnętrzne zagrożenia potrzebne były czystki, aby utrzymać członków Partii Komunistycznej w stanie ciągłego terroru, miażdżąc wszelkie możliwe sprzeciwy, zanim jeszcze się pojawią.

Historycy KPCh mówią, że ten sam system został wdrożony przez przewodniczącego Mao, poczynając od krwawej kampanii rektyfikacyjnej Yan’ana (整風 運動), która miała miejsce w latach 1942–1944. Podczas gdy KPCh miała swoją siedzibę, po długim marcu, w Yan „Shaanxi, Mao, kierując się sugestiami Stalina , postanowił zniszczyć wszelkie możliwe wyzwania dla jego absolutnej władzy poprzez wynalezienie nieistniejącego„ trockistowskiego ”sprzeciwu oraz aresztowanie, torturowanie i egzekucje członków KPCh postrzeganych jako„ słabych ”lub„ zagrożonych ” . ” Uczeni uważają, że co najmniej 30 000 zostało oczyszczonych, a około 10 000 straconych w kampanii, która ukształtowała KPCh, jaką znamy dzisiaj .

W dniu 8 lipca 2020 r. duch kampanii rektyfikacyjnej Yan’an pojawił się ponownie w Chinach na spotkaniu Centralnej Komisji Spraw Politycznych i Prawnych (中共中央 政法 委员会) KPCh. Sekretarzem generalnym tej Komisji jest Chen Yixin, bliski współpracownik prezydenta Xi Jinpinga, który wysłał go do Wuhan w celu kontrolowania władz lokalnych podczas pandemii. Jest opisany jako wschodząca gwiazda w KPCh.

Chen jest również dyrektorem czegoś, co nazywa się Narodowym Zespołem Pilotażowym ds. Edukacji i Rektyfikacji (全国 政法 队伍 教育教育 Nazwa jest dość złowieszcza, ale jest niczym w porównaniu z mową, którą Chen wypowiedział 8 lipca przed Komisją.

Dwukrotnie wspominał o kampanii rektyfikacyjnej Yan’an w latach 1942–1944 i przedstawił plany „kampanii rektyfikacyjnej Yan’an na froncie politycznym i prawnym w nowej erze”.

Zostaną one wdrożone natychmiast, aby „skorygować” i ponownie wyedukować członków policji i innych organów bezpieczeństwa oraz sądownictwa w obszarach pilotażowych określonych jako dystrykty Harbin i Hulan w prowincji Heilongjiang, prowincje Xuzhou i Yunlong w prowincji Jiangsu, prefektura Sanmenxia- miasto na poziomie i miasto na poziomie hrabstwa Lingbao w prowincji Henan, miasto na poziomie prefektury Yibin i okręg Gongxian (pod zarządem miasta Yibin) w prowincji Syczuan, a także miasto na poziomie prefektury Baoji w prowincji Shaanxi oraz więzienie Hulan i Songbin Więzienie w prowincji Heilongjiang. To tylko projekt pilotażowy, który ma zostać ukończony do października 2020 r.

Ten język jest zwykle używany dla przeciwników politycznych i religijnych, ale tutaj KPCh mówi o swoich własnych kadrach. Potępia „niedociągnięcia i słabości, a także niektóre niepoprawne poglądy polityczne, prawne i policyjne na temat dyscypliny, władzy i interesów, skutkujące stylami politycznymi, prawnymi, ideologicznymi, organizacyjnymi, dyscyplinarnymi i nieczystymi.

W tym celu należy przeprowadzić brutalną rektyfikację w stylu Yan’an w systemie politycznym i prawnym, aby zdecydowanie usunąć trwającą od wielu lat truciznę. ” Chen obiecuje „wyeliminować czarne owce” z „silnym ograniczeniem” i „zerową tolerancją” oraz wyeliminować „siły zła” i „dwulicowych ludzi, którzy są nielojalni wobec partii”.

Czytając między wierszami, można również odnieść wrażenie, że KPCh jest zaniepokojona tym, co postrzega jako łagodne egzekwowanie prawa w sądach i więzieniach, chociaż dla zagranicznego obserwatora może to wydawać się paradoksalne. Chen zacytował maoistyczne hasła „karać przed i po, leczyć i ratować lud” oraz „surowo karać”.

Jak zwykle w Chinach, przemówienie zawiera szczegółowy program organizacyjny.

źródło: bitterwinter.org