Kościół został zbudowany 20 lat temu w dzielnicy Jianxi w Luoyang, mieście położonym na poziomie prefektury w centralnej prowincji Henan. Miejsce kultu, które liczyło ponad 1300 zarejestrowanych członków zboru, zostało zburzone 31 maja.

O 5 rano personel rządowy wyłamał zamek w kościele i usunął z niego wszystkie przedmioty. Obszar wokół kościoła został zabarykadowany i ustawiono sześć punktów kontrolnych, uniemożliwiających zbliżanie się. W rozbiórce wzięło udział ponad 100 osób.

„Poparcie państwa dla Kościołów protestanckich jest symboliczne: chcą je tylko kontrolować, zamykać lub burzyć, jednocześnie okłamując wszystkich na temat swobód religijnych w Chinach” . „Robią złe uczynki pod sztandarem cnoty. Kościoły są prześladowane wszędzie ”.

Inny członek kongregacji powiedział, że samorząd zniszczył kościół i jego oficyny, aby ustąpić miejsca pod budowę kanału i drogi. Po południu 28 maja kongregacja otrzymała „zawiadomienie o rozbiórce nielegalnych budowli” z nakazem zburzenia kościoła do następnego dnia. Mając nadzieję na uratowanie kościoła, dyrektor kościoła zwrócił się do Okręgowego Biura ds. Etnicznych i Religijnych, wyjaśniając, że kościół ma wszystkie wymagane pozwolenia rządowe. Miał nadzieję, że Biuro będzie działać jako mediator, ale jego apel nie pomógł uratować kościoła.

„Mogli uniknąć rozbiórki, ale zbaczanie z tematu zostało wykonane celowo, aby mieć pewność, że kościół będzie musiał zostać zburzony” – skomentował miejscowy mężczyzna.

Członkowie kongregacji próbowali zatrzymać lub przynajmniej sfilmować przymusową rozbiórkę, ale policja i urzędnicy przechwycili ich. Dyrektora i dwóch członków zboru zabrano na lokalny posterunek policji.

„Gdzie będziemy organizować nabożeństwa?” zapytał ze łzami członek zboru. „To jest gorsze niż widok rozbiórki mojego domu. To łamie serce! ”

Kościół Betel w dzielnicy Jianxi, został zburzony 28 maja o godzinie 22:00 pod pretekstem „budowy drogi”.

„Po zniesieniu blokady koronawirusa wszystkie branże wróciły do ​​pracy i spodziewaliśmy się, że kościół zostanie ponownie otwarty dla nabożeństw. Ale zamiast tego został zburzony ”- powiedział członek kościoła. „To zmusza nas, wierzących, do ślepego zaułka”.

źródło: bitterwinter.org