Chiny: Chrześcijanin siłą wyrzucony przez właściciela i policję z wynajętego mieszkania.

31.05.2020 Chiny  (International Christian Concern)

27 maja członek  Chengdu Early Rain Covenant Church (ERCC) został siłą wyrzucony przez właściciela i policję z wynajętego mieszkania.

Hao Gui Ru i Cheng Xiangxi, obaj z ERCC, podpisali umowę najmu ze swoim obecnym właścicielem 14 listopada ubiegłego roku. Dwuletni kontrakt został podpisany do listopadzia 2021 roku. Jednak policja z Caojiaxiang i lokalne władze wywierały presję na właściciela, prosząc go o eksmisję swoich chrześcijańskich lokatorów.

Jak donosi ICC, Cheng został niedawno zatrzymany za rzekomą krytykę rządu na WeChat. Areszt administracyjny Chenga wygasł 29 maja po dwóch tygodniach. Teraz władze atakują Hao.

Po usunięciu Hao musiał przenocować w domu znajomego. Kiedy następnego dnia próbował przeprowadzić się do miejsca zamieszkania innego chrześcijanina, lokalne władze wysłały dziesiątki ludzi, aby go powstrzymać. Niektórzy ludzie ze społeczności zaatakowali wierzących pięścią, ale policja celowo przymknęła oko. Hao powiedziano, że nie może nawet spać na ulicach.

Według China Aid wielu członków ERCC, którzy pochodzą z innych prowincji, zostało wyrzuconych lub eksmitowanych z miejsca zamieszkania po tym, jak lokalne władze wywarły presję na właścicieli. Chcą, aby ci chrześcijanie opuścili ich jurysdykcję Chengdu.

Proszę, módlcie się dalej za ten mocno prześladowany kościół.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org.