12.06.2020 Waszyngton (International Christian Concern)

Międzynarodowy Chrześcijański Koncern (ICC) dowiedział się, że 11 czerwca lokalne władze sprowadziły ponad 100 funkcjonariuszy z czterech różnych agencji w celu zburzenia Kościoła Xingguang w chińskim mieście Xiamen w prowincji Fujian.

Rozbiórka nastąpiła miesiąc po gwałtownym nalocie na kościół domowy 3 maja, podczas którego kilku członków zostało rannych. (informacja dotycząca tej sprawy)

Około godziny 9.00 kilkudziesięciu chengguanów lub urzędników organów ścigania w Urban Management ustawiło się w kolejce przed kościołem Xingguang w dzielnicy Jimei, po czym szturmując lokale znajdujące się na piątym piętrze, wraz z innymi dziesiątkami strażaków, funkcjonariuszy bezpieczeństwa publicznego i spraw religijnych pracownicy biura.

Kościół domowy, zakupiony przez członków, a także dom kilku członków, wkrótce stanęły w gruzach. – Próba zabrania telefonu .

Meble i mienie osobiste przechowywane w kościele zostały również nielegalnie skonfiskowane przez władze. Członek udokumentował następstwa i szczątki pozostawione przez władze w filmie .

Kaznodzieja Yang Xibo z Xunsiding Church podzielił się swoim gniewem na Facebooku . Powiedział: „Kościół domowy Xiamen Xingguang napotyka teraz potężne dewastacje, którego celem jest własność prywatna, czyjś dom. Prawo własności [w Chinach] to tylko makulatura. Rząd Xiamen został splądrowany… To daje także wgląd w to, jak Chiny zostały splądrowane w ostatnich latach. ”

Kościół został już dwukrotnie napadnięty w tym roku – 19 kwietnia i 3 maja. Kaznodziei kościoła, Tytusowi Yu, grożono zawiadomieniem, że jego kościołowi grozi kara .

Pastor kościoła domowego z Zhejiang powiedział ICC: „O ile wiem, nie słyszałem o aresztowaniu kaznodziei Kościoła Xingguang [w ramach rozbiórki]”.

Gina Goh, regionalna dyrektor ICC ds. Azji Południowo-Wschodniej, powiedziała:  „Jak stwierdzono w najnowszym raporcie amerykańskiej Komisji ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej (USCIRF) komisarz Johnnie Moore:„ Nie ma wątpliwości, że Chiny są największym na świecie łamiącym prawa człowieka i wolność religijna.’ Chińskie praworządność jest jedynie hasłem, ponieważ władze mogą po prostu zaatakować każdego, kogo uważają za zagrożenie. Z przykrością obserwujemy ciągły ucisk władz Xiamen na Kościół Xingguang. Jest to doskonały przykład braku wolności religijnej w kraju komunistycznym. ”

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org .

Głodujące dzieci Sudanu

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”