Chiny: 1 września, dzwon śmierci zabrzmi dla tożsamości południowej Mongolii

KPCh uruchamia trzyletni plan stopniowego zastępowania języka mongolskiego chińskim jako podstawowym językiem wykładowym we wszystkich szkołach w Mongolii Wewnętrznej.

Nauczyciele są wezwani na spotkanie w swoich szkołach. Powiedziano im, że powinni utrzymywać spotkania w tajemnicy. Nie wydarzyło się to podczas wojny ani inwazji. Dzieje się to w dzisiejszej Mongolii Wewnętrznej, którą lokalne populacje mongolskie wolą nazywać Mongolią Południową.

Co jest tak ważne i tak tajne? Jest planem KPCh stopniowego zastępowania języka mongolskiego chińskim w całej Mongolii Wewnętrznej, rozszerzając eksperyment przeprowadzony na początku tego roku w mieście Tongliao i jego okolicach , jak informowała Bitter Winter .

Język chiński stanie się podstawowym językiem nauczania od 1 września we wszystkich szkołach podstawowych i gimnazjach. Jest to wprowadzane jako „edukacja dwujęzyczna”, ale w rzeczywistości kilka głównych przedmiotów będzie nauczanych wyłącznie w języku chińskim, a program zostanie rozszerzony na szkoły średnie i dodatkowo zwiększy wykorzystanie języka chińskiego poprzez dwa inne etapy, które rozpoczną się odpowiednio we wrześniu 2021 i wrześniu 2022. „To decyzja rządu centralnego – poinformowano nauczycieli. Nie jest to decyzja rządu Regionu Autonomicznego ”.

Organizowano nocne, tajne spotkania, aby zapobiec spodziewanym protestom ludności mongolskiej. Ale wieści się rozchodzą i wielu rodziców grozi, że nie będą już posyłać swoich dzieci do „zrzeszonych” szkół. Nawet dzieciom robione są zdjęcia z plakatami protestującymi przeciwko niszczeniu ich kultury. Jak donosi Centrum Informacji o Prawach Człowieka w Południowej Mongolii , zmobilizowana jest również diaspora z południowej Mongolii za granicą . Uważa, że ​​tylko dzięki silnemu wsparciu międzynarodowemu ludobójstwo kulturowe w południowej Mongolii, mniej znane, ale nie mniej realne niż ludobójstwo dotykające Tybet i Sinkiang, może zostać spowolnione, jeśli nie powstrzymane.

źródło: bitterwinter.org