Chińscy urzędnicy bezpieczeństwa przeprowadzają nalot na grupę matek rozmawiających o rodzicielstwie

Władze w chińskim mieście Xiamen dokonały nalotu na grupę matek związaną z kościołem domowym, kiedy zwołały spotkanie w prywatnym domu, aby porozmawiać o rodzicielstwie. Według doniesień funkcjonariusze oskarżali kobiety o organizowanie „niedozwolonych” zajęć religijnych i zatrzymywali je na przesłuchanie na komisariacie.

Funkcjonariusze bezpieczeństwa publicznego wtargnęli na spotkanie w środę rano, nie pokazując żadnych dokumentów upoważniających ich do napadu na grupę w mieście portowym na południowo-wschodnim wybrzeżu Chin w prowincji Fujian, poinformował amerykański organ nadzorujący prześladowania International Christian Concern .

Około tuzina matek, które zebrały się, aby dzielić się książkami i omawiać rodzicielstwo, zabrano następnie na komisariat w Wucun, prawdopodobnie z powodu ich przynależności do kościoła Xunsiding, który został rozwiązany przez rząd w zeszłym roku. Policja zwolniła je po południu po tym, jak Biuro ds. Etnicznych i Religijnych Partii Komunistycznej wydało rozkaz żądający od kobiet „skorygowania swojego zachowania”, powiedział International Christian Concern.

Właściciel domu, w którym odbyło się zebranie, został oskarżony o łamanie Regulaminu Wyznań poprzez organizowanie niedozwolonych zajęć religijnych. Właściciel został ostrzeżony, że jeśli zachowanie nie zostanie „skorygowane”, nastąpi kara administracyjna, poinformowała China Aid .

Zabytkowy kościół Xunsiding został zamknięty przez władze w maju ubiegłego roku.

Gina Goh, kierownik regionalny International Christian Concern w Azji Południowo-Wschodniej, powiedziała niedawno, że Chiny wznowiły represje wobec chrześcijaństwa po tym, jak zmniejszyło się zagrożenie, jakie stanowiła pandemia koronawirusa.

„W ostatnich tygodniach byliśmy świadkami zwiększonej liczby wyburzeń kościołów i usunięć krzyży w kościołach objętych sankcjami państwowymi w całych Chinach, natomiast zgromadzenia kościołów domowych nadal napotykają na nękanie. Godne ubolewania jest to, że lokalne władze nie tylko przeprowadziły ten nalot bez odpowiedniej procedury, ale użyły nadmiernej siły wobec członków kościoła i osób postronnych ”- powiedziała.

Zgodnie z niedawnym raportem, kościoły, które zostały zmuszone do zamknięcia z powodu blokady COVID-19, mogą zostać ponownie otwarte tylko wtedy, gdy przekażą pieniądze Komunistycznej Partii Chin.

źródło: christianpost.com

Co 8 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko

30 tysięcy dzieci dziennie umiera przed piątym rokiem życia z powodu braku właściwej opieki i niedożywienia. Według danych UNICEF rocznie umiera 11 milionów takich dzieci. Szczególnie dramatyczna sytuacja jest w Afryce, gdzie w wielu krajach z powodu wojen lub chorób miliony dzieci zostały osierocone i bez środków do życia są zdane tylko na siebie.

Wojciech Zięba z Ruchu Solidarności z Ubogimi Trzeciego Świata”Maitri” powiedział, że wyjątkowo krytyczna sytuacja panuje między innymi w Rwandzie, w której toczyła się wojna domowa.

Tam często głową rodziny zostają 12 -14-latkowie, a dziesiątki tysięcy dzieci niezdolnych do zapewnienia sobie jedzenia, umiera.

Przedstawicielka UNICEF w Polsce Ewa Falkowska podkreśliła, że problem dotyka również krajów Azji, gdzie prawie połowa dzieci ma niedowagę z powodu braku żywności, a wysoką śmiertelność potęguje brak opieki medycznej.

Podnoszę alarm! Jeśli nic nie zrobimy, jeśli się nie przygotujemy, to po pandemii koronawirusa czeka nas pandemia niedożywienia i głodu – przestrzega David Beasley, szef WFP, Światowego Programu Żywnościowego. To część globalnego systemu wczesnego ostrzegania, agenda ONZ zajmująca się m.in. udzielaniem pomocy humanitarnej. Okoliczności są takie, że przedstawicieli tego typu instytucji słucha się ze znacznie większą uwagą niż zazwyczaj. – pisze Jędrzej Winiecki

Niemiecka organizacja ds. walki z głodem na świecie Welthungerhilfe ostrzega przed dramatycznymi skutkami obecnego kryzysu dla najbiedniejszych krajów świata. – Jeśli społeczność międzynarodowa pozostanie bezczynna, to skutkiem pandemii koronawirusa w połączeniu z konfliktami zbrojnymi i zmianami klimatu, może być klęska głodu ogromnych rozmiarów – powiedziała szefowa Welthungerhilfe, Marlehn Thieme, gazetom niemieckiej grupy RND.

Jak dodała, ograniczenia, wprowadzone w związku z pandemią, pogorszyły i tak napiętą sytuację żywnościową i pogłębiają kryzys. – Wiele osób, które w Afryce przeżyje koronawirusa, umrze potem z głodu. Najgorsze dopiero przed nami – powiedziała Thieme.

Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że liczba osób poważnie zagrożonych głodem podwoi się w tym roku, osiągając poziom 260 milionów. Duża część z nich to osoby, które nie są w stanie się wyżywić, jeśli codziennie nie pracują. Dlatego każdy dzień bez zajęcia to egzystencjalne zagrożenie, podkreśliła Thieme. Jej zdaniem, konieczna jest pomoc ze strony Zachodu.

– Potrzebujemy natychmiastowych programów pomocowych wartych miliardy, aby złagodzić skutki gospodarcze i zapewnić pomoc humanitarną – powiedziała. Oceniła, że nowe rozdysponowanie środków w budżetach przeznaczonych na pomoc rozwojową nie wystarczy. Potrzebne będą dodatkowe pieniądze. Thieme przyznała rację niemieckiemu ministrowi pomocy rozwojowej Gerdowi Muellerowi, którzy zażądał właśnie zwiększenia budżetu jego resortu o trzy miliardy euro.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski