12/08/2020 Burkina Faso (International Christian Concern)

6 sierpnia w mieście Fad N’Gourma w Burkina Faso w ataku na targ bydła przez niezidentyfikowanych bandytów zginęło dwadzieścia osób. Żadna grupa nie przyznała się jeszcze do odpowiedzialności za ten atak, ale jest prawdopodobne, że atak przeprowadziła jedna z wielu brutalnych islamistycznych grup w Burkina Faso.

W piątek miejscowy gubernator, pułkownik Saidou Sanou stwierdził, że „Niezidentyfikowane uzbrojone osoby wtargnęły na targ bydła w wiosce Namoungou w regionie Fada N’Gourma i zaatakowały ludność”.

Od 2017 roku Burkina Faso walczy z ugrupowaniami zbrojnymi powiązanymi z Al-Kaidą i ISIL (ISIS). Trzy miesiące temu bandyci zaatakowali inny targ bydła w Kompienga i zabili 25 osób.

W zeszłym roku w kraju Sahelu zginęły setki ludzi, a ponad pół miliona uciekło z domów z powodu przemocy, która również wywołała napięcia etniczne i religijne. W ciągu ostatnich pięciu lat ponad 900 osób zostało zabitych przez ugrupowania zbrojne, a około 860 000 uciekło ze swoich domów.

Kraj Sahelu bierze udział w regionalnej walce z powstaniem zbrojnym wraz z Mali, Nigrem, Mauretanią i Czadem. Ich wojsko, słabo wyposażone i słabo wyszkolone, jest wspierane przez 5000 francuskich żołnierzy w regionie. Według danych ONZ, zamieszki w Burkina Faso, Mali i Nigrze zabiły w zeszłym roku około 4000 osób.

Z powodu tych wszystkich niepokojów chrześcijanie uciekli z północnego Burkina Faso, gdzie wielokrotnie byli celem ataków. Chrześcijanie stanowią mniejszość Burkina Faso, przy czym większość kraju wyznaje islam. Mimo to kraj ten był znany ze swojego pokojowego współistnienia między religiami, dopóki grupy ekstremistyczne nie przeniosły się na południe z Mali.

Proszę, módlcie się za naszych braci i siostry w Burkina Faso, którzy cierpią prześladowania z rąk tych brutalnych grup.

źródło: persecution.org