09/06/2020 Burkina Faso (The Christian Post)

Uzbrojeni bojownicy islamscy zabili 58 osób w zamachach w północnej Burkina Faso w dniach 29 i 30 maja.

Niektórzy eksperci konfliktu w Burkina Faso powiedzieli, że ataki skierowane były na chrześcijan i pracowników humanitarnych służącym obozom IDP w regionie. Ataki zabiły co najmniej 58 osób, w tym dzieci. Odbyły się w prowincjach Loroum, Kompienga i Sanmatenga w ciągu 24 godzin.

Ocalały podczas rozmowy z członkiem brytyjskiej grupy Barnabus Fund wspomniał, że atak w prowincji Sanmatenga spowodował śmierć sześciu cywilów i siedmiu żołnierzy. Dodał również: „Kierowca krzyknął:„ wybaczcie, wybaczcie, jesteśmy również wyznawcami [islamskiego] proroka Mahometa ”. Jeden z nich [wśród bandytów] zwrócił się do pozostałych napastników i powiedział: „mają z nami tę samą religię” . Atak zakończył się i nikogo innego nie zabito.

Oprócz ataku w Sanmatenga, bojownicy otworzyli ogień bezkrytycznie na targu bydła w Kompiendze 30 maja, zabijając co najmniej 30 osób. Dzień wcześniej konwój kupców, w tym dzieci, został zaatakowany podczas podróży z Titao do Sollé w prowincji Loroum. Dziesiątki zostały ranne podczas trzech ataków.

W grudniu ubiegłego roku  co najmniej 14 osób zginęło,  gdy napastnicy zaatakowali protestanckie nabożeństwo w mieście Hantoukoura niedaleko granicy z Nigrem. W kwietniu ubiegłego roku strzelcy  zabili protestanckiego pastora i pięciu innych chrześcijan,  którzy opuszczali nabożeństwo w Silgadji.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski