Bp Marcuzzo: bomby w Gazie spadają też na domy chrześcijańskie

Mourners pray over the bodies of 17 Palestinians who were killed in overnight Israeli airstrikes in Gaza City, Sunday, May 16, 2021. (AP Photo/Sanad Latifa)

Masowe ataki lotnictwa w Strefie Gazy uderzyły też w domy mieszkających tam rodzin chrześcijańskich, znajdujące się w pobliżu parafii Świętej Rodziny, powodując również szkody w klasztorze. Poinformował o tym watykańską agencję misyjną Fides bp Giacinto-Boulos Marcuzzo, wikariusz Łacińskiego Patriarchatu Jerozolimy dla Palestyny i Miasta Świętego.

Zdaniem bp Giacinto-Boulos Marcuzzo odpowiedź Izraela na wcześniejsze ostrzeliwanie miast Tel Awiwu i Jerozolimy przez palestyński Hamas była nieproporcjonalnie silna. Duchowny zachęcił, aby nie tracić z pola widzenia całego łańcucha wydarzeń i prowokacji, które pociągnęły za sobą nowe akty przemocy w Ziemi Świętej. “W tle tego wszystkiego tkwi ciągnący się od dziesięcioleci konflikt izraelsko-palestyński, a zwłaszcza izraelska okupacja ziem palestyńskich. Dopóki nie podejmie się i nie rozwiąże przyczyn, leżących u korzeni konfliktu, będzie on ciągle zarzewiem prowadzącym do wybuchu. Widzieliśmy to już w czasie pierwszej i drugiej intifady [powstania palestyńskiego]” – przestrzegł pochodzący z Włoch bp Marcuzzo.

Przypomniał, że obecna spirala przemocy jest wynikiem nagromadzenia się serii “niepomyślnych okoliczności”, które rozpaliły napięcie wokół Jerozolimy: wywłaszczenia Palestyńczyków z ich domów w jerozolimskiej dzielnicy Szeich Dżarrah, potem zakaz narzucony przez Izrael muzułmanom, którzy chcieli zgromadzić się w ostatni piątek ramadanu, 7 maja w meczecie al-Aqsa, aby świętować “Noc Przeznaczenia”, gdy anioł Gabriel, jak uczy islam, objawił Koran prorokowi Mahometowi. Następnie doszedł do tego “Dzień Jerozolimy” z tradycyjnym “Marszem Flag”, który w tym roku przeszedł inną niż co roku trasą, aby jego uczestnicy – nacjonaliści i ekstremiści izraelscy – mogli przejść przez dzielnice arabskie Starego Miasta, potwierdzając w ten sposób panowanie Izraela nad całym Świętym Miastem.

Caritas Internationalis apeluje o pomoc medyczną dla Gazy

Caritas Internationalis ogłosiło specjalny apel o pomoc medyczną dla ludności dotkniętej trwającymi aktualnie bombardowaniami w Strefie Gazy. Caritas Jerozolima przygotowuje się, aby odpowiedzieć na pilne potrzeby tysięcy rannych i ludzi zmuszonych do opuszczenia swoich domów.„Ostrzał jest niezwykle intensywny. Mieszkańcy Strefy Gazy przeżyli wiele wojen w ciągu ostatnich lat, ale wszyscy zgodnie potwierdzają, że tym razem jest zupełnie inaczej. Są uwięzieni w gęsto zaludnionym pasie ziemi, poddani gwałtownym bombardowaniom z powietrza i nie mogą znaleźć schronienia” – w ten sposób siostra Bridget Tighe, dyrektor generalna Caritas Jerozolima, opisała sytuację w Strefie Gazy, gdzie na obszarze około 141 mil kwadratowych żyje ponad dwa miliony ludzi.

„Trwające nadal naloty nie pozwalają Caritas Jerozolima interweniować, ale gdy tylko zawieszenie broni wejdzie w życie, zapewnimy ambulatoryjną opiekę urazową i podstawową opiekę zdrowotną w naszej klinice” – powiedziała siostra Tighe. To samo dotyczy mobilnych jednostek i zespołów medycznych kliniki, które w ostatnich latach umożliwiły zapewnienie opieki medycznej dla ludności – zwłaszcza opieki urazowej dla rannych – nawet w najbardziej odległych i peryferyjnych obszarach, a także prowadzenie edukacji zdrowotnej i żywieniowej.

Oprócz niezbędnych warunków bezpieczeństwa, aby móc działać, Caritas potrzebuje również odpowiednich środków na zapewnienie opieki medycznej, żywności i innych podstawowych środków do życia dla dotkniętej katastrofą ludności na różnych obszarach Strefy Gazy. „W tym czasie ślepej przemocy, Caritas Internationalis będzie nadal pomagać najbardziej bezbronnym, zapewniając im wszelką pomoc, jakiej potrzebują, aby złagodzić ich cierpienie” – powiedział Aloysius John, Sekretarz Generalny organizacji. W obliczu tej nowej tragedii humanitarnej, Caritas Internationalis apeluje do swoich dobroczyńców o wsparcie pracy Caritas Jerozolima.

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Gaza”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej