Boko Haram zabili więcej ludzi niż Państwo Islamskie w Iraku i Syrii razem wziętych

(World Watch Monitor)  Nigeryjka Wanhena Sheku pracowała sama na swojej farmie, kiedy grupa, którą zidentyfikowała jako pasterze Fulani, zaatakowała ją w połowie października 2019 r.

„Powiedzieli mi, żebym położyła lewą rękę na drewnianym pniu, potem odrąbali mi rękę. Potem wzięli moją odciętą rękę i uciekli. Udało mi się dotrzeć do mojej wioski, zanim straciłam krew. Na szczęście zabrali mnie do szpitala w Makurdi. Ale jaką krzywdę wyrządziłam? I karmię piersią; jak sobie teraz radzić jedną ręką?

Makurdi jest stolicą stanu Benue i dość blisko jego północnej granicy ze stanem Nasarawa. Wioska Wanhena znajdowała się na tej granicy; obszar ten nazywany jest „koszykiem chleba narodu”.

Atak pani Sheku to tylko jedna z 21 stron przypadków brutalnych ataków, które miały miejsce na północy i środkowym pasie Nigerii, najbardziej zaludnionego kraju Afryki, w okresie od 1 grudnia 2019 r. Do 11 kwietnia 2020 r. Ten zestaw danych, opracowany na podstawie Projekt Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), organizacja non-profit z siedzibą w Waszyngtonie, obejmuje zgony i ataki popełnione przez wszystkie grupy.

Gubernator stanu Benue Samuel Ortom powiedział, że 180 000 osób jest obecnie wewnętrznie przesiedlonych mieszkających w 8 obozach w całym stanie. Kolejne pół miliona mieszka z krewnymi, ponieważ zostali wypędzeni z domów lub ze strachu przed atakiem.

W 2018 roku poinformował ONZ, że w Benue w latach 2013-2018 zginęło 526 kobiet; a 149 szkół zostało zniszczonych w latach 2011-17.

Tymczasem dane ACLED pokazują, na przykład, że w północno-wschodniej Nigerii skrajni islamscy bojownicy Boko Haram – których wpływ rozprzestrzenił się teraz w regionie Jeziora Czad na kilka sąsiednich krajów od początku 2009 roku w Maidugiri – zabił więcej ludzi niż Państwo Islamskie.

Ta liczba 27 000 zabitych z rąk Boko Haram w ciągu ostatnich dziesięciu lat znajduje się w najnowszym – i najbardziej szczegółowym i wyczerpującym – nowym raporcie opisującym przemoc w Nigerii. Dane obejmują zarówno przemoc popełnianą przez Boko Haram, jak i (mniej znaną na całym świecie, ale równie śmiercionośną) przemoc, której dopuszczali się głównie muzułmańscy zbrojni pasterze Fulani wobec głównie chrześcijańskich rolników, a czasami na odwrót.

Od 2015 do 31 stycznia 2020 roku zginęło prawie 47 000 aktorów „WSZYSTKICH”, w tym bojowników Fulani, „bandytów” i „przestępców”, w sumie ponad 86 000 zginęło w ciągu ostatnich dziesięciu lat.

W międzyczasie w ciągu ostatnich 20 lat blisko 19 000 ludzi zostało zabitych przez ekstremistycznego bojownika Fulanisa, a ponad 43 000 Nigeryjczyków – większość kobiet i dzieci – zostało zabitych przez Boko Haram w tym samym okresie. (Boko Haram zaczęła używać przemocy głównie od 2009 roku).

Oprócz Boko Haram, „milicje Fulani w środkowej Nigerii popełniają również zbrodnie przeciwko ludzkości i ludobójcze masakry na chrześcijanach” – mówi Greg Stanton z Genocide Watch: „To, co jest błędnie przedstawiane jako konflikt między pasterzami a rolnikami, jest w rzeczywistości ludobójcza wojna między grupami etnicznymi, które wcześniej współistniały, rozpalona przez islamskich ekstremistów nowoczesną bronią ”.

311-stronicowy raport, “ Nigeria’s Silent Slaughter: Genocide in Nigeria and its Impressions for the International Community ” (Cicha rzeź w Nigerii: Ludobójstwo w Nigerii i jego konsekwencje dla społeczności międzynarodowej) jest wynikiem współpracy między sieciami w Nigerii i wśród jej diaspor w Wielkiej Brytanii i USA, koordynowanej przez Międzynarodowy Komitet ds.Nigerii (ICON) oraz Międzynarodowa Organizacja na rzecz Budowania Pokoju i Sprawiedliwości Społecznej (PSJ).

Badacze dokładają wszelkich starań, aby wyjaśnić, w jaki sposób połączyli, zestawili, ekstrapolowali i zredagowali dane, wyjaśniając, że „spodziewamy się błędu 10-12% na podstawie licznych duplikatów, źródeł, powtórzeń zgłoszonych incydentów, zgonów, źródeł itp.”

źródło: worldwatchmonitor.org