Boko Haram rekrutuje małe dzieci aby były zamachowcami samobójczymi

Boko Haram nadal nęka północną Nigerię i region jeziora Czad atakami, ekstremizmem i niszczycielską przemocą. Ta nienawistna grupa działa w Borno w Nigerii od 2002 roku, kiedy jej założyciel, Mohammad Yusuf, zaczął głosić o złu Zachodu. W 2009 roku grupa zwróciła się całkowicie przeciwko nigeryjskiemu rządowi i zaczęła przeprowadzać te brutalne akty. Obejmuje to setki morderstw, uprowadzeń, bombardowań i niszczenia wiosek.

Aby kontynuować tę rebelię, grupa musiała stale rekrutować nowych członków do swojej złej sprawy. Używali zarówno przekupstwa, jak i porwań jako sposobu na pozyskanie nowych członków. Wielu uprowadzonych jest zmuszanych do niewoli. Kobiety są sprzedawane jako żony i niewolnice seksualne wyższym dowódcom w grupie lub zwolennikom spoza grupy. Dzieci i kobiety są często zmuszane przez grupę do samobójstwa.

Ostatnie badania wykazały, że grupa zwiększa wysiłki na rzecz rekrutacji dzieci. Werbują młodsze dzieci, aby były zamachowcami samobójczymi, a starsze dzieci, z których wiele jest już ofiarami przemocy grupowej, jako żołnierze lub zamachowcy-samobójcy. Obiecują tym dzieciom ochronę, cel, żywność i bezpieczeństwo w zamian za ich usługi. Dla wielu z tych katastrofalnie biednych dzieci jest to najlepsza oferta, jaką kiedykolwiek otrzymają. Wykorzystywanie dzieci na wojnie jest główną zbrodnią wojenną. Rząd Nigerii i cały świat muszą zwrócić uwagę na te nadużycia i muszą powstrzymać tych terrorystów przed zabijaniem tak wielu młodych ludzi.

Proszę, módlcie się o zakończenie tej straszliwej wojny, która zniszczyła tak wiele istnień w ciągu ostatniej dekady.

źródło: persecution.org